Fred Wesley si užije Česka a Česko Freda Wesleyho

Praha/Frýdek-Místek – Fred Wesley, v současnosti pravděpodobně nejvýraznější světový trombonista, je v Česku poměrně častým hostem. Tento týden jej mohou fanoušci slyšet dokonce dvakrát – v Praze a ve Frýdku-Místku.

V pražském klubu Rock Café zahraje Wesley 24. července to nejlepší ze své téměř padesát let trvající kariéry. V 60. a 70. letech minulého století byl nepostradatelným členem kapely Jamese Browna a do muziky otce funku přinášel nezaměnitelný styl. „Vzal jsem to, co mi řekl, a posouval jsem to do jiné úrovně,“ říká Wesley.

Koncertoval i s jinými velkými hudebními osobnostmi - byl spoluhráčem Macea Parkera i členem „stáje“ další funkové legendy George Clintona či orchestru Counta Basieho. Spolupracoval také s českými hudebníky – na debutovou desku kapely Monkey Business Why Be In When You Could Be Out natočil hlavně dechové party a zahrál si také v klipu k písni Piece Of My Life.

Nyní je Wesley frontmanem své vlastní jazz-funkové kapely The New JBs, s kterou se naživo představí jak v pražském Rock Café, tak 28. července ve Frýdku-Místku v rámci Beskydského Veseléta.

Reportáž P. Meškána o Fredu Wesleym (zdroj: ČT24)