Dostaňte tatínka do ráje a pak do polepšovny

Český ráj - Putovat po místech, kde se natáčely známé české filmy a pohádky, budou moci ještě v letošní sezoně návštěvníci Českého ráje. První část speciálních turistických okruhů by měla být hotová do dvou týdnů. Po filmových stopách se budou moci vydat jak turisté, tak cyklisté.

V Českém ráji se natáčelo skoro sto filmů a pohádek, podle Pavly Bičíkové ze Sdružení Český ráj projekty zatím zpracují pět až deset nejznámějších. "Mezi ně patří Jak dostat tatínka do polepšovny, S čerty nejsou žerty, Princ Bajaja nebo Přijela k nám pouť," upřesnila.

Filmaři legendární komedie Jak dostat tatínka do polepšovny si pro své záběry vybrali skály v Hruboskalském městě, rybníky Věžák i Vidlák či Vesec u Sobotky. Princ Bajaja se natáčel v Adamově loži, na zámku na Hrubé Skále, Kopicově statku u vesnice Kacanovy nebo na břehu rybníku Věžák. Z hradu Trosky a Kopicova statku jsou scény v další známé pohádce Princ a Večernice.

Většina cest turistů při putování za filmy zřejmě povede ke Kopicovu statku, který je mezi filmaři velmi oblíbený. U vesnice Kacanovy vznikala například i pohádka Nesmrtelná teta nebo drama z doby po skončení třicetileté války Psí kůže. Statek se objevil v televizním pohádkovém seriálu Evy Hudečkové O ztracené lásce či v Prima sezoně režiséra Karla Kachyni.

  • Prima sezona (1994, režie: Karel Kachyňa) zdroj: ČT
  • S čerty nejsou žerty (1984, režie: Hynek Bočan) autor: ČT24, zdroj: ČT24

Smyslem ojedinělého projektu je rozšířit nabídku turisticky oblíbeného místa, putování za filmy a pohádkami by mělo oslovit hlavně rodiny s dětmi. „Chceme, aby se podívaly do Českého ráje opakovaně a viděly ho jinýma očima,“ vysvětlila Bičíková.

Turistické okruhy zaměřené na filmy najdou zájemci v první fázi na webových stránkách Českého ráje. U každého filmu budou texty, obrázky a tipy na výlety. „Do půl roku bychom to chtěli mít kompletně zpracované,“ dodala Bičíková. Putování za filmy hodlají v dalších letech rozvíjet, turistům by například mohli nabízet speciální filmové mapy, CD a další doprovodné materiály. „Záležet bude na penězích, naší snahou bude získat grant,“ dodala.