Sázavafest začíná - jedni Kaiser Chiefs festival nedělají

Benešov - Wohnout, Sto zvířat, Visací zámek, Kamil Střihavka, Václav Koubek nebo Vlasta Třešňák vystoupí hned první den v Benešově u Prahy na hudebním festivalu Sázavafest, jehož dvanáctý ročník začíná 2. srpna. Nicméně bez největší hvězdy, kterou měli být britští Kaiser Chiefs, se návštěvníci budou muset obejít.

Že Kaiser Chiefs na festivalu nevystoupí, oznámili pořadatelé zhruba dva týdny před začátkem letošního ročníku. Důvodem odvolání hlavní hvězdy je nedostatek finančních prostředků. Navíc svou účast na dvanáctém Sázavafestu odvolala i velšská rocková skupina Skindred.

Jako kompenzaci zklamaným fanouškům nabízí festival výměnu vstupenky s dvousetkorunovou slevou za vstupenku na Sázavafest 2013. Anebo se mohou spokojit s náhradou - největší hvězdou po zrušení koncertu Kaiser Chiefs je dýdžej Paul Oakenfold, který vystoupí po půlnoci ze soboty na neděli, a americká kapela Fun Lovin' Criminals. Ta zahraje v pátek od 22:00. Festival celkem nabídne pět scén, na kterých vystoupí na 120 účinkujících. Hudební program potrvá do 5. srpna.

Sázavafest není letos jedinou hudební přehlídkou, která se nedočkala největších hvězd. Například zpěvačka Björk odřekla účast na Colours Of Ostrava, přestože na některých jiných festivalech i přes své hlasové problémy zpívá. I tak se podařilo vytvořit návštěvnický rekord. Za první tři dny na festival přišlo víc jak 31 500 lidí.

Američtí Faith No More na 18. ročník Rock for People sice dorazili, ale nevystoupili. Program festivalu totiž vážně narušila bouře. Honorář byl přitom podle smlouvy skupině ze sta procent vyplacen již před začátkem festivalu. Rock for People tak přišel o stovky tisíc dolarů. V každé smlouvě je uvedeno, že nepřízeň počasí nemůže být důvodem pro zrušení koncertu a nezaplacení honoráře.

Vstup Petry Schubertové (zdroj: ČT24)