Kulturní granty nemají jasná pravidla

Praha - Neúspěšní žadatelé hodnotí granty ministerstva kultury na akce, jimiž se má Česko představit v cizině, jako neprůhledné a neférové. Poukazují zejména na to, že neexistují jasná pravidla, podle kterých by hodnotící komise rozhodla. Celkem je ve hře skoro pět milionů korun a českou kulturu bude letos v zahraničí prezentovat skoro třicítka kulturních akcí.

Štefan Britvík, šéfdirigent orchestru Symphony Prague, plánoval vyrazit na prestižní zahraniční akci, kde zazní i česká hudba. Právě proto s podporou českého ministerstva počítal. Odborná komise ale žádost odmítla. „Žádali jsme pouze o 15 procent příspěvku na cestu,“ zdůraznil dirigent. 

Oproti tomu zahraniční turné Českého Noneta dostane podporu 209 tisíc. „Cílem je propagovat českou hudbu v zahraničí,“ obhajuje akci fagotista uskupení Pavel Langpaul. 

Nikdo se však nedozví, jaké byly důvody rozhodnutí komise. A to ani vítězové, ani poražení. „V případě, že byste to chtěl zveřejnit, tak potřebujete mít jak souhlas grantové komise, tak potřebujete souhlas všech žadatelů,“ argumentuje ředitel odboru mezinárodních vztahů ministerstva kultury Petr Hnízdo. 

Na výběr podporovaných akcí má navíc vliv i ministerstvo zahraničí. „Bylo nám ve stručnosti sděleno, že je to zájem ministerstva zahraničí a že to má politické konsekvence,“ uvedl dirigent Britvík. Ministerstvo kultury se ale brání, že konzultovat granty s ministerstvem zahraničí je běžná praxe. „Tímto způsobem se snažíme otevřít dvířka i neprofesionálním souborům,“ míní Hnízdo. 

Tím však ministerstvo porušuje vlastní pravidla, protože podpora z grantu se nevztahuje na amatéry, ale pouze na profesionály. Oficiální podpora ministerstva kultury přitom není jenom otázkou peněz, ale i prestiže. „Běžně se nám stává, že se nás zahraniční partneři ptají, jestli je součástí naší cesty nějaká podpora z veřejných zdrojů,“ říká Kateřina Koutná z pražského orchestru Collegium 1704.