Nobelista Gao Xingjian na Druhém břehu i na webu ČT24

Gao Xingjian, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 2000, se osobně účastnil literárně-divadelního večera, který se konal 25. října v pražském Centru současného umění DOX. Web ČT24 umožnil všem, kteří nemohli přijít, sledovat komponovaný večer Druhý břeh v přímém přenosu. Záznam je k dispozici v tomto článku.

Za osobní účasti Gaa Xingjiana, francouzského spisovatele a malíře čínského původu, byla v DOX představena jeho literární a malířská tvorba. Pásmo čtení, projekcí a hudby je nazváno podle výboru dramatických textů, jenž vyšel nedávno v češtině. Z Xingjianovy tvorby v DOX četl David Prachař za hudebního doprovodu Miloše Dvořáčka. Videoartovou produkci obstaral Lunchmeat.

Ideje a umění z Centra současného umění DOX - Druhý břeh (zdroj: ČT24)

Gao Xingjian (Kao Sing­‑ťien) je dramatik, básník, prozaik, malíř a filmový režisér narozený v roce 1940 v čínské provincii Jiangxi; od roku 1988 žije v Paříži. V roce 2000 byl oceněn Nobelovou cenou za literaturu za „všeobecnou platnost, nesmlouvavý vhled a jazykovou invenci“. Čeští čtenáři jej mohou znát díky románům Hora duše a Bible osamělého člověka, jež letos vyšly v nakladatelství Academia. Nakladatelství Na Konári vydalo v říjnu výbor z Xingjianového dramatického díla Druhý břeh, z čínštiny a francouzštiny bylo přeloženo sedm textů z let 1986–2000. V knize jsou otištěny reprodukce Gaových obrazů.

Reportáž Petry Křížkové o Gaovi Xingjianovi (zdroj: ČT24)