Nové projekty ČT - dost blbejch řečí, bo sme v pestrých vrstvách

Vodníci, vytuněná auta, lachtan Gaston či divadelníci v šachtě jsou mezi hrdiny téměř dvou set nových projektů, které programová rada České televize schválila do výroby za letošní rok. Divákům z nich představuje sedm novinek a jak praví horník v jedné z nich: „Nechte už blbejch řečí, bo sme v pestrých vrstvách.“

Číslo tři spojuje komediální seriál Hotel Meteor. Scenáristy dvanácti epizod o hotelu se třemi patry, třemi recepčními a třemi hvězdičkami je trojice autorů Jan Prušinovský (režisér seriálu i filmu Okresní přebor), Petr Kolečko (mladý dramatik trefných komedií, kupříkladu pro kladenské divadlo) a Miroslav Krobot. Režisér a umělecký šéf Dejvického divadla se pokouší v seriálu propojit poetiku této pražské scény, jejíž herecký soubor v projektu účinkuje, s tou televizní.

„Druh intelektuálně zaměřené zábavy je něco, co všechny tvůrce na tom láká. To si nevymyslel žádný úředník, to vzešlo z autorů,“ poznamenává k Hotelu Meteor jeho dramaturg Petr Jarchovský. Potkali-li jste se s poetikou těchto pánů, tušíte asi, co by vás mohlo čekat, a hoteloví hosté - od fanoušků Celticu Glasgow přes německou důchodkyni, která prý byla milenkou Ericha Honeckera, až po pornoherce, který před natáčením náhle onemocní - by vás neměli nijak zaskočit. „Nejsou to jen pitoreskní postavičky, nositelé gagů, nejde jen o kumulaci legrace,“ dodává Jarchovský. Seriál bez umělého smíchu se začne točit v dubnu příštího roku.

Pestré vrstvy
Zdroj: Rostislav Šimek/ČT

K divadelnímu prostředí mají blízko také Pestré vrstvy - televizní verze divadelní inscenace, ale ne lecjaká. Jde o první díl cyklu site specific představení, která se odehrávají v industriálních prostředích: dole, továrně a plynojemu. Konkrétně Pestré vrstvy, které dostaly Cenu Divadleních novin za rok 2011, se natáčely v Dolu Hlubina.

Fárání čeká i hrdiny televizního filmu s pracovním názvem Neviditelní - ovšem nikoliv pod zem, ale pod vodu. Snímek podle scénáře a v režii Radka Bajgara si na rozdíl od asi nejznámějšího českého filmu o vodnících - Vorlíčkova Jak utopit dr. Mráčka - z vodníků legraci nedělá. Jsou prý totiž všude mezi námi (ano, zdaleka to neplatí jen o mimozemšťanech) - od pracovníků kanalizací až po šéfy vodohospodářských odborů ministerstev. Mají ovšem jeden zásadní problém - kvůli nízké porodnosti jich dost ubývá. „Film je o tom, co se stane, když do toho uzavřeného prostředí vpadne cizí element,“ prozradil Bajgar. Přiznanými vodníky mezi herci budou Luděk Sobota, Lenka Vlasáková, Ivana Chýlková, Jiří Langmajer nebo Jiří Bartoška v roli předsedy vodnické rady, jehož heslem je: Nemusí pršet, stačí, když kape. 

Neviditelní
Zdroj: ČT24/ČT

Manželské etudy nejsou, navzdory stejnému názvu, pokračováním časosběrného projektu dokumentaristky Heleny Třeštíkové, ale cyklus televizních komediálních filmů založených na osvědčených divadelních komediích od světových dramatiků. Jejich společným tématem jsou variace na vztahy mezi mužem a ženou. „Byla ambice je lehce aktualizovat. Ne v prvoplánovém smyslu, ale v tom, že se můžou stát dnes i nám,“ poznamenal Jaroslav Brabec, který se spolu s Karlem Smyczkem podělil o režii čtyř komedií o vztazích, daních i s detektivní zápletkou.

Více než polovinu ze 190 schválených projektů tvoří dokumenty - o zbytek se téměř rovným dílem dělí hraná tvorba, zábava a ostatní, třeba dětské pořady. „Jednak dokument jako formát je trochu jednodušší na výrobu než hraná tvorba, a druhý důvod je ten, že ČT je jediná česká velká televize, která se české dokumentární tvorbě cíleně věnuje, a je naším úkolem, abychom ji podporovali,“ vysvětlil bohaté zastoupení dokumentů generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Projekty, které ČT z chystaného dokumentárního balíku představila, jsou opravdu různorodé. Martin Dušek (spolurežisér dokumentu Ženy SHR, vítěze sekce Česká radost MFDF Jihlava 2010) chystá film Czechtuning. „V Česku vznikají v neautorizovaných autoservisech a doma v garážích individuální vozy. Chtěl bych zjistit, jak se v nich odráží individualita majitelů,“ říká tvůrce, kterého auta lákají i mimo kameru a jehož dědeček automechanik se prý proháněl po Teplicích v autě Hermanna Göringa.

Sestřih z dokumentu Gastonova cesta (zdroj: ČT24)

Po hodně za vlasy přitaženém oslím můstku bychom se přes téma přepravy mohli dostat k dalšímu chystanému dokumentu - Gastonova cesta. Filmaři rekonstruovali putování s tragickým koncem, na které se před deseti lety při povodních vydal lachtan z pražské zoo. Točili ale i o Gastonových následnících. Film by diváci měli vidět o Vánocích. Jen na okraj: Je pouze náhodou, že o Gastonovi se chystal točit i už zmíněný Martin Dušek (Czechtuning), více v článku níže:

A posledním představeným projektem, přesněji docu-soap, kombinací dokumentární formy a seriálového zpracování, je Domeček z karet. Režisér Jan Reinisch po dobu jednoho školního roku natáčí v azylovém domově v Jiřetíně pod Jedlovou určeného pro handicapované matky s dětmi, které ale handicapované nejsou. A zatímco ony dospívají, rodiče stále zůstávají dětmi.

Sestřih z dokumentu Domeček z karet (zdroj: ČT24)

Tolik malá ochutnávka z novinek, které ČT v současnosti připravuje nebo už natáčí a které jsou výsledkem letos zřízených producentských skupin. „Snažíme se naplnit to, co by Česká televize měla dávat českému divákovi,“ poznamenal Petr Dvořák. „A to, že mu bude přinášet vlastní tvorbu.“

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)