Filmové premiéry: Kdo chce kam…

Překračování hranic je společné všem čtyřem filmovým premiérám, třebaže pospojovat je, by jinak vyžadovalo mičurinské schopnosti. Hranice mezi zeměmi, potažmo „světy“, a následky, které z jejich porušení plynou, řeší animák o vílách, dramata ze Sudet a polsko-německého pohraničí i horor.

7 DNÍ HŘÍCHŮ. Sedm dní v poválečných Sudetech, v době, kdy se vítězové stali poraženými a poražení vítězi. Těžkou zkouškou osobního vyřizování účtů i mocenské zvůle prochází lidé, kteří v kraji žijí, vracejí se do něj anebo z něj musí odejít. Včetně česko-německého manželství Jana (Ondřej Vetchý) a Agnes (Vica Kerekes). ČR, 2012. Režie: Jiří Chlumský.

YUMA. Westernové motivy po pádu železné opony. 90. léta, polsko-německé pohraničí: Zygu (Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na módní výstřelky a západní vymoženosti jen v barevných časopisech. Spolu s kamarády se rozhodne si trochu přilepšit. Polsko/ČR, 2012. Režie: Piotr Mularuk.

SINISTER. Vhodný název pro horor, jímž tento film ostatně je. Autor detektivních románů objeví na půdě svého domu staré filmové pásy, související se záhadnými vraždami, které se tu kdysi staly. Ovšem tím strčil nos do něčeho, co se jemu a jeho rodině nemusí vyplatit, jak už to tak v hororech bývá. USA, 2012. Režie: Scott Derrickson.

ZVONILKA: TAJEMSTVÍ KŘÍDEL. A nejlepší je Disney. Víla Zvonilka už prožila několik animovaných dobrodružství, tentokrát se vydává do Zimních lesů, kde se potkává se svou sestrou - Modrovločkou. USA, 2012. Režie: Peggy Holmesová, Bobs Gannaway.

Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenzi na film Sinister.