Přednáška k výstavě Beyond Reality: Ben Johnson

Výstava Beyond Reality v pražské Galerii Rudolfinum přibližuje do konce prosince současnou britskou malbu. Ať už jste si vystavená díla na vlastní oči prohlédli, nebo (ještě) ne, web ČT24 vás ve spolupráci s galerií zve na doprovodný program v přímém přenosu. Ve čtvrteční podvečery umožní setkání s vystavujícími umělci. První přednášku nazvanou Pod povrchem vedl Ben Johnson. Záznam je k dispozici v tomto článku.

BEN JOHNSON (* 1946, Llandudno, Wales; vystudoval Royal College of Art, Londýn) je umělec, který parametry technických médií přenáší do média jiného, tentokrát ale nikoli ryze malířského. Obraz je poskládán jako puzzle z fragmentů digitální fotografie. Vždyť fotografie je množinou bodů, v tomto případně množinou pixelů, proč by takovou množinou nemohl být i obraz? Ben Johnson vyvinul jakousi „kolážovací pointilistickou technologii“, která místo barevných bodů z dotyků štětce používá kousky rozstříhané fotografie.

Galerie Rudolfinum: Beyond Reality - Ben Johnson - Pod povrchem (zdroj: ČT24)

Médium Johnsonova obrazu tak simuluje parametry fotografie jako kdysi pointilistické obrazy, ale důvod je zcela jiný. Pointilisté se zajímali o optiku fotografie. Bena Johnsona zajímá něco zcela odlišného. Jeho obrazy poukazují na onen složitý proces dnešní reflexe vizuální „reality“. Náš mentální obraz totiž nevzniká na základě přímé zkušenosti s pozorovaným objektem. Jako puzzle skládáme obrazy ve své mysli na základě technických informací. Důležité jsou rozměry Johnsonových obrazů, které umocňují dojem supperreality interiérů a vedut, které jsou neskutečně skutečné a skutečně neskutečné. /úryvek z textu Mileny Slavické v katalogu k výstavě; zdroj: Galerie Rudolfinum/

Následuje:

Vydáno pod