Umění včera a dnes: Dekadence, estetický teorismus, transgrese

Umění včera a dnes je název dlouhodobého přednáškového projektu Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Jeho aktuální část nese podtitul Více teorie. Té se vám dostane i na webu ČT24, který přednášky z VŠUP zprostředkovává v přímém přenosu. Cyklus pokračoval 11. prosince příspěvkem Otto M. Urbana Dekadence - estetický teorismus - transgrese. Záznam je později možné přehrát v tomto článku.

Anotace: Přednáška se zabývá otázkou, do jaké míry mají tyto pojmy (dekadence - estetický teorismus - transgrese) teoretický potenciál a co z jejich vzájemého vztahu lze zjistit.

OTTO M. URBAN (*1967) je vedoucí katedry dějin a teorie umění na pražské Akademii výtvarných umění. Externě přednášel na The School of the Art Institute in Chicago, University of Texas at Austin a New York University in Prague. Od počátku 90. let se intenzivně věnuje studiu středoevropského symbolismu a zejména problematice dekadence. Vydal například monografie Karla Hlaváčka (2002), Alfreda Kubina (2003) a Edvarda Muncha (2007). Připravil také řadu výstav v České republice i v zahraničí, naposledy Decadence Now! Za hranicí krajnosti (Galerie Rudolfinum, Praha 2010), Joel-Peter Witkin (Dům umění, Brno, 2010), Gilbert & George (DOX, Praha 2010) a David LaChapelle (Galerie Rudolfinum, Praha 2011).

Umění včera a dnes (VŠUP) - Umění včera a dnes na téma VÍCE TEORIE! (zdroj: ČT24)

Kdy a kde: přednášky se konají vždy od 18:30 v učebně č. 115, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, náměstí Jana Palacha 80, Praha 1.

Záznamy všech přenosů z VŠUP, včetně souběžně probíhajícího cyklu 3x20, lze přehrát na následujícím odkazu: