Staromilská Diana Krallová se vrací do Prahy i v čase

Praha - Staré pianino se šantánovými lampičkami, gramofon s troubou a červená revuální opona. Jazzová klavíristka a zpěvačka Diana Krallová zavedla publikum v zaplněném Kongresovém centru Praha do 20. a 30. let minulého století. V pondělí zde představila své poslední studiové album Glad Rag Doll, které kritici označují za staromilské.

Téměř tři tisícovky posluchačů charismatická blondýna se sametovým altem nadchla. Zpívala od klavíru a novým albem se syrovějším kytarovým zvukem zřetelně přitvrdila. Uvedla všechny tituly alba včetně stařičké písně Let it Rain, jediné známější skladby - Pomusovy klasiky Lonely Avenue z 50. let či balady o duchovní touze Wide River To Cross.

Divadelně pojatá píseň When The Curtain Comes Down koncert zahájila. Jeho závěrem byla ve druhém přídavku překrásná ukolébavka Prairie Lullaby, kterou Krallová zpívá svým malým dvojčatům. Za zády měla pětičlennou kapelu s vynikajícími sólisty, jejíž členové dostali příležitost například ve Waitsově Temptation.

Písničky na Krallové nejnovějším CD pocházejí ze sbírky starých vinylů jejího otce. Z 35, o kterých uvažovala, jich zařadila 13. Jsou to skladby, které v digitální podobě na kompaktních deskách neexistují a přežívají jen u sběratelů. Při jejich reprodukci prý postupovala tak, jako kdyby vznikly včera. Na albu spolupracovala se souputníkem Toma Waitse, kytaristou Markem Ribotem a svým manželem Elvisem Costellem.

Diana Krallová při koncertě v Praze (listopad 2012)
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Do Prahy se Krallová opakovaně vrací. Poprvé tu vystupovala už v roce 1997 na Agharta Jazz Festivalu a její koncert získal cenu v anketě Českého hudebního fondu. Do hlavního města přijela také v roce 2004 a v roce 2009. Do Česka jezdí ráda už proto, že rodiče jejího dědečka z otcovy strany se původně jmenovali Královi. Dědeček si pak to druhé „L“ přidal, aby se v Americe necítil tak cize.

Po Praze Krallovou do konce listopadu čekají Budapešť, Gdaňsk, Vratislav, Berlín, Paříž, Monte Carlo, Barcelona, Lucern a Amsterodam.

Vydáno pod