Divadlo Letí přes britskou dramatiku tepe do živého

Praha - Čtyři novinky ze současné dramatiky představilo 14. listopadu pražské Divadlo Letí v letos posledním dílu cyklu scénických skic 8@8. V kavárně Švandova divadla zažili diváci scénické čtení tří politických her v režii Petra Štindla, které vzniklo ve spolupráci s britskou iniciativou Theatre Uncut. Večer zakončil ve studiu smíchovské scény úspěšný thriller Dennise Kellyho Sirotci v režii Daniela Špinara.

Podle Madly Zelenkové z produkce Divadla Letí je cílem prostřednictvím současné dramatiky iniciovat veřejnou diskusi o společenských a politických problémech. „Proto se zapojilo do mezinárodního projektu Theatre Uncut, které působí jako dobrovolnická organizace. Vzniklo loni v reakci na škrty financí určených na podporu živého umění,“ řekla Zelenková. Cílem projektu je inspirovat veřejnost k přemýšlení a aktivnímu postoji vůči událostem.

„Oslovení dramatici mají za úkol napsat krátkou hru, která by reflektovala aktuální politickou situaci v jejich zemi. Texty jsou pak k dispozici pro ztvárnění co nejširšímu okruhu divadelníků,“ dodala Zelenková.

Raportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Umělecká vedoucí projektu Emma Callanderová informovala, že mohou divadla z celého světa hry bezplatně uvést v týdnu od 12. do 18. listopadu, a zapojit se tak do této mezinárodní divadelní události. Zájemci naleznou bližší informace na webové adrese www.theatreuncut.com. Do projektu se zapojilo 115 divadelních organizací po celém světě. Všechny hry budou formou scénického čtení uvedeny také v divadle Young Vic v Londýně.

„Ze třinácti dramatických textů, které nám organizátoři nabídli, jsme vybrali tři. Ve dvou případech jsme představili českému publiku nové autory - držitele Ceny Harolda Pintera Anderse Lustgartena a vycházející hvězdu britské dramatiky Hayley Squiresovou. Třetí hru napsal v Čechách už zavedený dramatik, filmový režisér a scenárista Neil LaBute. Jeho hru vydá na začátku prosince časopis Svět a divadlo,“ uvedla dramaturgyně Divadla Letí Marie Špalová.

  • Theatre Uncut / Divadlo Letí zdroj: ČT24
  • Theatre Uncut / Divadlo Letí zdroj: ČT24