Činohra Národního divadla ruší kvůli financím plánované projekty

Praha - Šéf činohry české první scény Michal Dočekal komentoval minulý týden zveřejněné informace, proč musel rušit některé připravované projekty. Hlavním důvodem jsou peníze. Rozpočet činohry Národního divadla (ND) na rok 2013 se snížil z 21,5 na 19,2 milionu korun a ani v posledních deseti letech se nezvyšoval. Přitom vše je dražší včetně DPH, a tak na provoz zbývá méně peněz.

„To, že tržby činoherních představení proti těm plánovaným stoupají, na to nemá vliv,“ řekl Dočekal. Loni činily 42 milionů, letos překročí 44 milionů Kč.

„Vnitřní rozdělení rozpočtu mezi jednotlivé sekce Národního divadla je čistě interní záležitostí této organizace,“ řekl Jan Vondryska z tiskového oddělení ministerstva kultury. Balet ND má proti činohře rozpočet zhruba dvojnásobný a opera ještě vyšší. „Jsme poměrně skromnou součástí v tom organismu Národního divadla. Pořád ještě nejsme na tom tak dobře, abychom to dokázali zaplatit jenom z těch tržeb - či ty peníze z nich jdou někam jinam,“ dodal.

Umělecký šéf ND Michal Dočekal na TK 29. února 2012 k příští sezóně
Zdroj: ČT24/ČTK

Dočekal už minulý týden uvedl, že činohra zrušila inscenaci Kafkovy Ameriky, kterou měl na podzim 2013 uvést přední maďarský filmař a divadelník Kornél Mundruczó. Zrušila také koprodukci s izraelským Národním divadlem Habima, kterou divadelníci chystali dva roky, a také dohodnutou režii Jana Antonína Pitínského, který připravoval na jaro inscenaci Rukopisy. Ze stejného důvodu pokládá šéf činohry za nejistou další spolupráci s věhlasným americkým režisérem Robertem Wilsonem, který připravoval projekt 1914.

„Tato inscenace s uvažovanou premiérou v dubnu 2014 byla koncipována jako mezinárodní, inspirovaná Haškovým Švejkem a Krausovými Posledními chvílemi lidstva,“ uvedl Dočekal, který se přeci jen snaží zajistit prostředky pro realizaci exkluzivního Wilsonova projektu i z nestátních zdrojů. Oslovil podnikatele i jednu nadaci, aby z jiných zdrojů získal tři čtvrtiny nákladů.

Miroslav Donutil a Soňa Červená ve hře Věc Makropulos
Zdroj: Národní divadlo/Lucie Jansch

Rozpočet činohry činí v tomto roce 21,5 milionu, se mzdovými náklady zhruba dvakrát tolik. Příjem z pokladny je 43,5 milionu za sezonu. Částky, o nichž Dočekal mluví, pokládá v celkovém rozpočtu ministerstev či státu za zanedbatelné. „V jisté chvíli je to ovšem rozhodující, protože z částky kolem 20 milionů na úspoře kancelářských potřeb tři miliony neušetříte,“ podotkl. Za jedinou možnou cestu proto pokládá zásah do připraveného dramaturgického plánu.