Horní Počernice vzpomínaly, jak Havlova Žebrácká opera obelstila úřady

Horní Počernice - Divadelní festival Václava Havla v Horních Počernicích připomněl světovou premiéru jeho Žebrácké opery, která se tady konala v roce 1975. Proběhla v sále místního hostince a podařilo se ji utajit i před státní bezpečností.

Světová premiéra Havlovy Žebrácké opery proběhla v hospodě u Čelikovských, ta dnes už ale v Horních Počernicích není. Na jejím místě stojí bytový dům. Dodnes si ovšem místní pamatují, jak se tehdy podařilo přelstít úřady a premiéru před nimi utajit. Na místním výboru totiž považovali Žebráckou operu za Brechtův titul, a přestože jméno Václava Havla v ohlášce bylo, nikdo tomu nevěnoval pozornost. 

Hra měla být původně uvedena v Činoherním klubu. Havlovo jméno už bylo ale na seznamu zakázaných autorů. Proto se domluvili kulisáci pod vedením režiséra Andreje Kroba, že hru nastudují bez herců, aby se neprozradili státní bezpečnosti. „Ten kolektiv byl mimo pozornost, kterou soustřeďovali kolem Landovského nebo kolem Chramostové a dalších herců,“ vzpomíná režisér Krob. 

Premiéru tehdy nafotil na pozvání Václava Havla fotograf Bohdan Holomíček. Státní policie na to přišla až druhý den, když zprávu o premiéře odvysílala Svobodná Evropa. Václava Havla si teď v Horních Počernicích připomněli Audiencí a Zahradní slavností, které zahrálo Divadlo Na tahu s režisérem Andrejem Krobem.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)