Českým Slavíkem je Tomáš Klus, Karel Gott zůstal druhý

Praha - Českým slavíkem se letos stal zpěvák Tomáš Klus. Přerušil tak řadu 13 vítězství Karla Gotta. Klus se na první příčce umístil poprvé. V dalších kategoriích zvítězily opět Lucie Bílá a skupina Kabát, u obou to je šesté vítězství v řadě. Výsledky byly oznámeny dnes večer v pražské Státní opeře.

„Cenu, kterou jsem dostal, jsem dostal i díky Karlu Gottovi. Naučil mě pokoře,“ děkoval při přebírání ceny Klus.

Karel Gott za celou dobu udělování těchto cen získal celkem 37 Zlatých a Českých slavíků. Od roku 1999 vítězil každoročně po celých 13 let až do letošního vítězství Kluse. Letos se Gott umístil na druhé příčce.

Bronzový skončil Daniel Landa, při přebírání ceny stihl otevřeně promluvit o stahování hudby, neustálé pozornosti médií, vítězství KSČM v krajských volbách a zároveň oznámil přerušení své hudební kariéry.

Vítězství v kategorii zpěvaček obhájila Lucie Bílá, již pošesté v řadě a celkově popatnácté. Na druhé příčce skončila Lucie Vondráčková a na třetí Ewa Farna. Na první příčku mezi hudebními skupinami se znovu dostal Kabát, pošesté za sebou. Dohromady už nasbírala kapela v anketě osm vítězství. Druhé místo získala skupina Nightwork a třetí Chinaski.

V kategorii Zpěvák roku skončil Karel Gott druhý
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Objev roku letos poprvé místo veřejnosti vybrala odborná porota a stala se jím skupina Koblížci. Absolutním slavíkem s největším počtem zaslaných hlasů se stala Lucie Bílá. Nově vzniklou cenu Hvězda internetu získala skupina Charlie Straight, nejoblíbenějším slovenským interpretem v Česku se stala skupina No Name a skokanem roku kapela Eddie Stoilow. Zpěvačka Tereza Kerndlová získala cenu české stanice MTV za Videoklip roku.

Do ankety Český slavík Mattoni letos přišlo přes 130 tisíc hlasů, zhruba o 20 tisíc více než loni. Od vzniku známé ankety uplynulo přesně 50 let, kvůli několikaleté přestávce v 90. letech se však letos konal teprve její 47. ročník. Slavnostní udílení cen po dvou letech opět moderoval Ondřej Brzobohatý.