Legendární parta brání dobré jméno vánočních animáků

Spojili se proto, že jejich úkolem je chránit děti na celém světě. Jejich čistou, dětskou lásku a víru ve svět vánočních dárků, velikonočních vajíček, mléčných zoubků, za které platí krásná víla, a klidných snů, kde mají noční můry zaracha. Super cool animovaní Avengers pro mrňata, v základním složení: potetovaný Santa, co vypadá jako ruský bohatýr z Mrazíka, drsný Velikonoční zajda se srdcem na zaječí pacce, neúnavná víla Zuběnka, která s hejnem svých děvčat zaplatí za každý vyviklaný mlíčňák, a kliďas Sandman, který toho sice moc nenakecá, zato vám zlatě zadělá na ty nejkrásnější sny.

Budou tu, dokud na ně budou děti věřit, ale to nemusí být navěky. Vybral je Měsíc, který na všechno vidí, a tudíž všechno ví, a učinil z nich strážce tohohle křehkého světa, na který právě dolehl temný Stín. Děti jsou v nebezpečí a jejich víra v dobré síly se otřásá v základech, protože do ní hnípá zlověstný Bubák, který chce dětský svět, věřící v dobré síly, vymítit v základech a nahradit ho strachem z všudypřítomné Temnoty. A Legendární parta tuší, že bude potřebovat posilu, aby hnípáka, vidláka Bubáka, zmákla, pročež začne ukecávat zpočátku odmítajícího floutka Jacka Frosta, aby vstoupil mezi Strážce (i když zajíc ho zrovna nemusí) a pomohl jim dát mu přes držku.

Tenhle Jack Frost je totiž sólista, který se svojí kouzelnou holí dokáže, když chce, mrazivé divy, ale být Strážcem ho zrovna dvakrát nebere. Nikdy by totiž nepřiznal, jak moc se vlastně cítí osamělý, protože ho nikdo nevidí, a tudíž ani nezná, a i když je to chytrý kluk, ještě mu nedošlo to, co je spirituálním leitmotivem téhle animované mise od DreamWorksu, totiž „že když něco nevidíme na vlastní oči, nemusí to ještě znamenat, že to neexistuje“. 

  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm
  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm

České děti, odkojené Princem Bajajou, Třemi zlatými vlasy děda Vševěda, princeznou Zlatovláskou a Dalskabáty, se budou možná zpočátku trochu pomaleji chytat a nepovezou se tak spontánně na vlně anglosaské pohádkové mytologie, na jejíž základech je tenhle animák vystavěn. Ale není třeba se obávat, že by se s Legendární partou nebavily, protože je její protagonisté nemasírují již od kolébky. Jsou to totiž figury veskrze sympatické a lehce pochopitelné, s nimiž se kontakt navazuje tak snadno a lehce, jako když Jack svojí magickou holí vykouzlí ledové květy na oknech lidských příbytků.

A to si piště, že se zpočátku vlažně přicmrndující Jack Frost, který si chce spíš užívat než se dřít do úmoru pro lepší svět dětí, které ho (zatím) docela zazdívají, k téhle partě nakonec přidá. A to je dobře, protože na celém světě je už jen jediné dítě, které Bubák dosud nezlomil. Ale dokud je, pak mají ještě naději. Jestli ho Bubák převálcuje, je temně vymalováno a všichni mohou jen odevzdaně odkráčet do vybledlého zapomnění a nicoty, která je pohltí a už nikdy nevrátí zpátky.

Jejich poslední nadějí je tak už jenom Jamie Bennett, odolný prcek, který sice pořád ještě věří, ale jak ho Bubák drží pod krkem, pomalu začíná měknout. Jack Frost šel zrovna okolo, když Jamie prosil svého plyšáka, aby mu dal alespoň nějaké malé znamení, že tyhle pohádkové postavy existují. A protože vycpaný hadrák se k ničemu neměl, vzal to za něj, čímž došlo v bitvě s prozatím vítězícím slizákem Bubákem k zásadnímu obratu. Tolik povyku kvůli jednomu malému klukovi, syčí záštiplně tenhle zlomený zloduch, který zas není takový debil, aby mu nedošlo, že tuhle hru definitivně prohrál.

Poslední světýlko v černočerné tmě všechno zachránilo a k výše uvedenému leitmotivu se připojuje pro dětský animák povinná a nablble prvoplánovitá výchovná o tom, že to nikdy nesmíš vzdát, i když zdánlivě nemáš šanci, a také, že musíš, tak jako Jack, nakonec přijmout svou odpovědnost, postavit se na tu správnou stranu a udělat to, co je nutné. Tahle obligátní klišé se ale dají přežít či nejlépe přehlédnout, děti (kterým je tento předvánoční spektákl určen především) neotráví a dospělé (kteří se tu budou bavit přece jen o něco méně nežli nedávno s Raubířem Ralfem nebo při pobytu v Hotelu Transylvánie) neškodně minou.

  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm
  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm

Do režie debutujícímu Peteru Ramseyovi, který tenhle snímek natočil podle literární série Williama Joyce The Guardians of Childhood, zřejmě čas od času kecal i jeho zkušenější a slavnější kolega Guillermo del Toro, který si tady jako producent po Kocourovi v botách střihnul další animák, a přispěl tak k vytvoření bohatého, spektakulárního světa, který se bude dětem líbit a v němž bude Legendární parta vykonávat svoji nelehkou misi.

Je to dobrá parta a má parádně našlápnuto ke slušnému úspěchu u dětského auditoria, které bude baštit i patosem zbytnělé sekvence, jako je ta, kdy vyplesklí Strážci sebezáchovně volají: „My sice ochráníme děti, ale kdo ochrání nás?“ Což je vůči vytočenému Bubákovi otázka docela na místě. „Já, já, já…,“ křičí statečné děti a staví se mrzkému záporákovi do cesty, aby ochránily své idoly, jejichž existenci jim už žádný hajzl nebude nikdy zpochybňovat.

  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm
  • Legendární parta zdroj: Bontonfilm

A zatímco vy budete zívat, vaši potomci se budou tetelit blahem, jak dokáží být jejich generačně spříznění prckové namakaní a stateční, když je to zapotřebí. A úžasně jim k tomu hraje Desplatův pohádkový soundtrack, 3D je dokonce viditelné, animace brilantní, tempo akční, český dabing ucházející a jim je dobře – a vám vlastně docela také.

Neboť Legendární parta (na názvu mohl distributor ještě trochu zapracovat) je takový čistý a také očistný film, který čas od času potřebujeme, protože každý má někde nějakého svého Bubáka, jenž mu jde zavile po krku. Tak bohaté Vánoce, veselé Velikonoce, věřte Měsíci a čistěte si pravidelně zoubky. Protože všichni ti nabušení Strážci skutečně existují (jak jste se právě přesvědčili) a dávají bacha nejen na to, aby to na vás nějaký vidlák zase nezkoušel, ale i na to, jestli se chováte tak, jak máte.

RISE OF GUARDIANS / LEGENDÁRNÍ PARTA. USA 2012, 97 min., český dabing, přístupný, 3D+2D. Režie: Peter Ramsey. Scénář: David Lindsay-Abaire. Hudba: Alexandre Desplat. Účinkují (hlasy): Chris Pine (Jack Frost), Alec Baldwin (Sever/Santa), Jude Law (Stín/Bubák), Isla Fischerová (Zuběnka), Hugh Jackman (Bunny), Dakota Goyo (Jamie Bennett). V českém znění: Matouš Ruml, Zdeněk Maryška, Michal Dlouhý, Aleš Procházka, Jitka Ježková. V kinech od 29. listopadu 2012.