Filmaři mají o Rowlingovou zájem i bez Pottera

Londýn - Zfilmované příběhy Harryho Pottera se staly neméně úspěšnými jako literární předloha. Na plátno bude převeden i román pro dospělé čtenáře, který spisovatelka J. K. Rowlingová vydala po ukončení série o kouzelnickém učni. The Causal Vacancy (Prázdné místo) natočí britská televize BBC.

Podle producenta Bena Stephensona je román ideální látkou pro filmové zpracování, protože představuje „výjimečnou mozaiku moderní Británie“ plnou „humoru a fantastických postav“. Děj Prázdného místa je situován do fiktivní vesnice Pagfordu v jihozápadní Anglii, která trochu připomíná Forest of Dean, kde Rowlingová vyrůstala. Na půdorysu doplňovacích místních voleb vyvolaných smrtí jednoho z radních líčí spory a zájmy, které pohánějí místní politiku, a třídní rozdíly, které mohou rozdělovat i nejmalebnější anglické vesnice.

Filmový přepis bude vícedílný, kolik přesně bude mít dílů, zatím jasné není. Televizní série má vzniknout příští rok, na obrazovkách se objeví v roce 2012. Rowlingová oznámila, že je nadšená, že práva na její poslední příběh zakoupila právě BBC. „Vždycky jsem byla přesvědčená, že pokud by měl být román zfilmován, slušela by mu nejlépe televize, a BBC mu, myslím, poskytne dokonalé zázemí,“ nepochybuje.

J. K. Rowlingová při londýnské premiéře filmu Harry Potter a Relikvie smrti, část 2
Zdroj: Isifa/Rex Features/James McCauley
Vydáno pod