Slíva a jiskra, humor a paradox

Praha - Galerie Smečky v Praze hostí výstavu známého českého výtvarníka a karikaturisty Jiřího Slívy. Letos je tomu čtyřicet let, kdy zveřejnil první kresbu. Výstava zahrnuje průřez celou jeho tvorbou, která je založena hlavně na humoru a paradoxu. „Baví mě dávat dohromady neslučitelné situace a objekty a čekat, jestli z toho nevzejde jiskra,“ říká Slíva.

Výstava je jakousi inventurou Slívovy práce. Začínal jako kreslíř, postupně přidával malbu, barevné litografie a objekty. Ilustroval přes 150 českých i zahraničních knih. Nejvíc se ale proslavil jako karikaturista v časopisech a novinách.

Karikatury Jiřího Slívy se v minulosti objevily i v prestižních zahraničních denících. Například v Die Zeit nebo New York Times. „Trefuje, věci umí přesně pojmenovat. To je humor Karla Velebného nebo Jiřího Voskovce, na vysoké úrovni,“ komentuje Slívovo dílo kurátor výstavy Petr Zvoníček.

Jiří Slíva
Zdroj: Wikipedie/Petr Novák

Jiří Slíva se narodil v roce 1947 v Plzni. Vystudoval VŠE v Praze a pracoval v ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. První kresby mu publikovala Mladá fronta v roce 1972 a od roku 1979 se živí pouze kreslením. Nejraději maluje Kafku a Freuda, jazz a kavárny. Slíva je také autorem veršů a aforismů. Příští rok se chystá vydat sbírku básní.