Příběh sester Válových jako fyzické divadlo

Praha - Životem a dílem malířek sester Válových se inspiroval tým tří divadelnic, které připravily inscenaci nazvanou Lovci. Dnes večer ji v premiéře uvedou v prostoru NoD v Dlouhé ulici v Praze. V pohybovém divadle hrají Jindřiška Křivánková a Jana Kozubková v režii Lucie Ferenzové.

Představení charakterizují jako scénickou báseň a fyzické divadlo s autorskou hudbou, která vzniká v přímé interakci se scénografií a akcí na jevišti. Vracejí se v něm do domku se zahradou, kde sestry celý život spolu samy bydlely a pracovaly. Po 76 letech společného soužití a tvorby jedna ze sester zemřela a té druhé trvalo osm let, než začala znovu malovat, než si zvykla sama na sebe a na to, jaká byla bez svého dvojčete.

„Asi jsme měly být jeden člověk, ale nějak jsme se rozdělily,“ tvrdily sestry. Za desetiletí života v podmínkách krajní nouze vyrostly v pilíře české poválečné malířské generace. Byly ceněny doma i v zahraničí. Život Květy Válové se uzavřel v září 1998, Jitky loni v březnu. Od jejich narození uplyne 13. prosince 90 let.

  • NoD / Lovci zdroj: NoD
  • NoD / Lovci zdroj: NoD

V tvorbě se nikdy neřídily módními trendy a jako jedny z mála umělkyň se s úspěchem věnovaly monumentální malbě. Obě talent předurčil k figurálním obrazům, jež ale výrazně odlišoval jejich rozdílný temperament. „Květa dělá takové hmotnější figury, já spíš kresebně protahuju,“ říkala Jitka. V tvorbě byla niternější a subtilnější, kdežto Květa monumentálnější. Jejich obrazy mají schopnost vidět věci ostře a přesně.

Vydáno pod