Ženy a Testosteron v Liberci nemíchají

Liberec - Komedií o ženách, jaké opravdu jsou, začne v Divadle F. X. Šaldy 7. prosince dvojitý divadelní pohled na odlišné ženské a mužské světy. Hladinu estrogenu z představení, v němž hrají jen ženy, vyrovná o 14 dní později řádná dávka testosteronu v inscenaci, která má zase ryze mužské obsazení. Pro změnu je komedií o mužích, jací opravdu jsou.

"Začínáme Ženami, pokračujeme Testosteronem. Jsou to dvě komedie o tomtéž. V Testosteronu se mluví jen o ženách a v Ženách jen o mužích,„ poznamenal dramaturg liberecké scény Martin Urban. “Každý, kdo přijde na Ženy, by měl přijít i na Testosteron a naopak," dodal.

Hru Ženy, která se dočkala i zfilmování, napsala Američanka Clare Boothe Luceová ve 30. letech minulého století. V 31 výhradně ženských rolích se v Liberci představí 16 hereček. Děj vychází z jednoduché zápletky, kdy se jedna z členek dámského kroužku díky své „dobré přítelkyni“ dozví, že si její milovaný muž vydržuje milenku.

Ženy jsou prý komedií o tom, že být ženou není žádná legrace. Hra odkrývá tajné stránky ženského světa, do něhož muži nemají přístup - od salonů krásy až po způsob ženského myšlení. Bez muže se ale Ženy neobejdou - představení totiž jeden režíruje. Herečkám ovšem spolupráce s Vojtěchem Štěpánkem nevadí. „Kdyby to režírovala ženská, nedala by tam tu nadsázku. Když nám Vojta ukázal, jak by to mělo být, bylo to přesné. Tak nás chlapi vidí, hrajeme jejich očima,“ tvrdí představitelka hlavní role Jana Hejret Vojtková.

V premiéře v Liberci odehrají Ženy 7. prosince, 21. prosince v repertoáru přibude Testosteron. I hru Andrzeje Saramonowicze režíruje muž - Michal Lang (navíc autor hudby). Ani v tomto případě nemají herečky z Žen výhrady. "Testosteron by nemohla dělat ženská, protože by tomu vůbec nerozuměla," míní jedna z hlavních protagonistek ženské komedie Leny Langová.

Ono totiž být mužem taky není žádná legrace, připomínají tvůrci. Hrdinou temperamentní polské komedie je mladý vědecký pracovník, populární díky účinkování v televizi, jehož svatba se má stát společenskou událostí Varšavy. Místo svatební oslavy ale dojde ke střetnutí šesti mužů… Jak být citlivý a oduševnělý člověk, když jsem biologickým samcem poháněným hormony? Jak „mužsky“ milovat a neubližovat? Opravdu muži častěji zneužívají ženy? ptá se autor. Máte-li stejné otázky, zamiřte do Šaldova divadla na Testosteron. Kvůli vyváženosti ale nezapomeňte zajít i na Ženy