U Hitchcocků v kuchyni

Londýn - Nečekej do půlky filmu. Zabij ji hned v první půlhodině, radí Alfredu Hitchcockovi jeho manželka Alma Revilleová v životopisném snímku Hitchcock. Hrané drama o slavném režisérovi vypráví o jejich vztahu při natáčení thrilleru Psycho. O víkendu film vidělo premiérové publikum v Londýně.

Alma, se kterou se Hitchcock oženil jako sedmadvacetiletý, s ním na jeho filmech spolupracovala. Jak velký podíl měla na vzniku Psycha, se pokouší dopátrat snímek Sachy Gervasiho, pro něhož je životopisný film o mistrovi napětí celovečerním hraným režijním debutem.

Do role Almy obsadil Helen Mirrenovou, jejího manžela hraje Anthony Hopkins. „Na place jsem ho nikdy nepovažovala za Anthonyho. Koncem natáčecího dne měl občas chuť ze sebe tu Hitchcockovu podobu strhnout. Najednou mě napadlo: A co tu dělá Anthony Hopkins?“ podotkla na premiéře Mirrenová, že přeměna jejího hereckého partnera byla dokonalá.

Hopkins přiznává, že ztvárnit osobnost, kterou každý zná, pro něho byl tvrdý oříšek. „Často se říká, že to byl temný člověk. Přitom to byl vtipný muž s nadváhou,“ domnívá se. „Nejspíš měl své vlastní démony - jako každý z nás. Kdysi jsem se ním setkal a měl velký smysl pro humor. Fantastický režisér. Génius,“ popsal Hitchcocka.

Jak věrohodně se mu ho podařilo i zahrát, budou moci čeští diváci posoudit od 7. února, kdy životopisný film vstupuje do českých kin.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)