Uměleckoprůmyslové muzeum pořádá sjezd angličáků

Praha - Toužil po něm skoro každý kluk - po autu, co se dá strčit do kapsy, nebo ještě líp, do krabičky od sirek. Podle ní se miniaturní modely aut také jmenovaly, u nás se ale modelům značky Matchbox říkalo angličáky. Do 1. dubna můžete svou sbírku autíček porovnat s tou, již shromáždilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Fenomén Matchbox se datuje od padesátých let 20. století a zasáhl několik generací dětí i dospělých. „Historie této značky se píše od roku 1945, kdy dva kamarádi, Leslie Smith a Rodney Smith, založili Lesney Products,“ upřesnila kurátorka výstavy Marie Míčová. Autíčka, která ji nejvíce proslavila, začala firma vyrábět dva roky po skončení druhé světové války. Není bez zajímavosti, že obaly byly inspirovány krabičkami Norvic, jež vyráběla československá firma SOLO Sušice.

O tom, jak vznikl nápad miniaturních modelů v krabičkách od zápalek, koluje několik verzí. „Jedna z legend praví, že britské děti si nesměly brát do školy nic většího, než co se vešlo do krabičky od sirek. A Jack Odell, třetí společník firmy, prý pro svou dceru vyrobil miniaturní model míchačky na beton, kterou dal právě do krabičky od sirek,“ zmínila jednu z nich kurátorka.

Ať už to bylo jakkoli, Matchbox (tedy v překledu „krabička od sirek“) se ujala po celém světě. První mimořádný úspěch zaznamenala firma s miniaturní verzí korunovačního kočáru, kterého se v roce 1953 prodalo přes milion kusů. Série Matchbox 1-75 byla doplněna dalšími řadami, které inovovaly a variovaly podobu aut: sérií Superfastů s vylepšenými jízdními vlastnostmi aut, sériemi větších modelů stavebních a zemědělských strojů (Major Packs a King Size) a v neposlední řadě veterány (Models of Yesteryear), které byly prezentovány jako sběratelské artefakty pro dospělé.

  • Z výstavy Angličáci/Matchbox autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK
  • Z výstavy Angličáci/Matchbox autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK

Pro dospělé i děti je určena i výstava v Uměleckoprůmyslovém muzeu. K vidění je bezmála patnáct set modelů od prvních hraček z přelomu čtyřicátých a padesátých let až po modely veteránů z nedávné doby. Navíc muzeum návštěvníkům nabízí: Vezměte na výstavu svého angličáka! V herní zóně si můžou vyzkoušet rychlost, jízdní i parkovací vlastnosti svého vozu.