Apollo podruhé letí ke hvězdám mimo proud

Praha - Loni v českém hudebním rybníčku přibyla dvě hudební ocenění - Vinyla a Apollo. Druhé z nich po vzoru prestižní britské Mercury Prize oceňuje nejlepší alba uplynulého roku. Kdo má šanci v druhém ročníku?

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)

Nominace byly vyhlášeny 10. prosince, v předvečer čtyřicátého výročí dne, kdy naposledy člověk otiskl svou stopu do měsíčního prachu. Vesmírná mise i ceny mají stejný název - Apollo.

Sedm nominací vzešlo z výběru téměř osmi desítek porotců. Vítěz může být jen jeden, žádné kategorie nejsou; vyhlášen bude 6. února. Historicky prvním lareátem je rapper Bonus za desku Náměstí Míru. „To, co dělám, je v podstatě okrajové. A tohle je způsob, jak mé věci dostat mezi lidi,“ prozradil při odtajnění nominací druhého ročníku, v čem vidí přínos Apolla. A právě ukázat na zajímavé hudební počiny, kterých si nestihne všimnout hlavní proud české populární hudby, je záměrem cen.

Na které „nepovšimnuté“ ukázalo Apollo při letošních nominacích?

Třeba na The Escapist, debutové sólové album skladatele a producenta Borise Carloffa.

Do nominací se dostala i Lenka Dusilová se svou Baromantikou, zvukově pestou nahrávkou, na níž spolupracovala s pianistkou a skladatelkou Beatou Hlavenkovou. S Baromantikou bodovala už na loňských Cenách Anděl.

Třinecká čtveřice Charlie Straight zaujala deskou Someone With A Slow Heartbeat.

Bílé včely, album s proklamovaným důrazem na syrovost a autentičnost, vynesly nominaci brněnským Květům.

Do výběru toho nejlepšího podle českých hudebních kritiků se dostalo i album Deaf To The Call od The Prostitutes.

A také Vlci u dveří - dlouholetá pauza od první desky se kapele Umakart vyplatila.

Abecední seznam nominovaných uzavírá kladenské Zrní, které nahrálo Soundtrack ke konci světa.

V únoru bude ocenění udělovat i Vinyla - druhá z hudebních cen, které loni vznikly. Podobně jako Apollo chce upozornit na důležité počiny v současné české hudbě. Dosvadní ankety a žebříčky totiž podle ní odrážejí spíš popularitu kapel u veřejnosti či názory vydavatelů. První kolo hlasování druhého ročníku potrvá do 14. prosince, druhé pak od 18. prosince do 8. ledna. Jména vítězů zazní v druhé polovidně února 2013.