Krucipüsk pro děti i důchodce

Vánoční pohoda prostoupila celou republiku. Ve vzduchu sice neustále visí očekávání nad údajným koncem světa, ale jinak odevšad znějí tradiční koledy a zvonečky. Pokud už máte přeslazené svátčení muziky po krk, rozptylte se novou deskou pekelníků Krucipüsk. Jmenuje se Rodinnej diktát a ačkoliv se neštítí ani sprostých slov, je dle autorů vhodná pro všechny ratolesti i stařečky.

Když člověk sahá po jakékoliv desce liberecké pětice, musí se připravit na to, že tolik živelné energie, jakou kapela servíruje naživo, se nedočká. Nahrávání je ještě stále omezeno určitými parametry, o to větší existuje tím pádem důvod nenechat si ujít jakýkoliv jejich koncert.

Ale k věci. Krucipüsk jsou zjevením české klubové scény. Ve studiu se sešli už podeváté, ačkoliv zase v jiné sestavě (ale to už je u tohoto seskupení spíš folklór). A právě proto, že už mají své místo na světě jisté, Rodinnej diktát si pánové natočili hlavně pro sebe. Pokud se to bude líbit i fanouškům, je to příjemný bonus. A víte co? Ono se jim to líbit bude.

Krucipüsk - Rodinnej diktát
Zdroj: ČT24/Krucipüsk

Krakonoš Hajíček a spol. neztratili charakteristický hutný zvuk, skladbám nechybí spád ani pestrost. Na desce najdete hospodské fláky, které se nejlépe zpívají s dvojkou v krvi, ale také kvalitní hardcoreové kousky. Pravda, formace už na tom byla textově lépe, ale stále si drží určitý standard.

Je to právě již zmíněný frontman, který dává Krucipüsku onen osobitý „ksicht“. Píseň Líbám rety tvý předkládá jasný důkaz toho, jak snadno mění Hajíček hlasovou podobu. Projevy strýčka Belzebuba jsou vskutku rozmanité. Umí být roztomilý a hodný šáša, ale dokáže se také pořádně…rozzlobit. Třeba v songu Rodinnej diktát „mírně“ vyhrožuje těm ošklivcům, kteří by snad měli tendenci ubližovat dětem, že jim přijde poupravit obličej. Vše samozřejmě za přítomnosti vybraných vulgarismů. Inu, děti se zkrátka netrápí…

Krucipüsk
Zdroj: ČT24/Krucipüsk

Legendární nahrávku Druide novinka nepokoří, všem stávajícím příznivcům Krucipüsku ale kápne do noty. S velkorysostí přehlédnou i občasná hluchá místa, jakými jsou Návod či Balada o krásném stewardovi. Formace navíc překvapila dojemně křehkou, avšak emocionálně silnou baladou Zázrak, v níž Hajíčkovi pěvecky vypomohla herečka z Přílis mladé noci Natálie Řehořová. Ze silných chlapů se na moment stávají zkrocení koloušci, a právě tato transformace dokazuje jejich hudební variabilitu.

„Nebudem čekat, až přijdou Vánoce,“ zpívá Hajíček v jednom z textů. Na Vánoce nečekejte ani vy a pusťte si Krucipüsk už teď.

Krucipüsk - Rodinnej diktát

Playlist: Dobrej den, Líbám rety tvý, Balada o krásném stewardovi, Rákoska, D#Harmonic, Rodinnej diktát, Hit, Návod, Viva La Havana, Zázrak

Vlastní náklad, 1.11.2012, 38:33