Vondrouš se raduje. Má World Press Photo za Velkou pardubickou

Nizozemsko - Padesátý šestý ročník World Press Photo zná své vítěze. Hlavní cenu v kategorii sportovní fotografie obdržel český fotograf ČTK Roman Vondrouš za snímky z Velké pardubické. Nejdůležitější ocenění však získal švédský fotograf Paul Hansen z listu Dagens Nyheter. Porotce zaujal jeho snímek zobrazující pohřeb dvou palestinských dětí zabitých při izraelském raketovém útoku v Gaze.

Fotografie Hansena těží hlavně z kontrastu. Hněv a zároveň zármutek dospělých se promítá na pozadí pohřbu dvou sourozenců. Bratra a sestru na něm nesou na rukou tamní muži, mimo zoufalství se na snímku zračí také nevinnost obětí. Na to upozornila hlavně členka poroty Mayu Mohannaová z Peru.

Nejlepší fotografie World Press Photo 2013
Zdroj: Paul Hansen/ČTK

Velkým úspěchem české fotografie je ocenění Romana Vondrouše za snímky z Velké pardubické. „Považuji to za největší úspěch, největší ocenění, kterého může fotograf dosáhnout. Velmi si toho vážím. A také toho, že se mi podařilo toto ocenění získat i díky působení v ČTK,“ reagoval na zprávu Vondrouš. „Jsem rád, že se mi úspěch podařilo dosáhnout právě v dostihovém sportu, který je mou srdeční záležitostí. Což z mého pohledu toto ocenění znásobuje,“ dodal.

Za stejnou sérii byl oceněn na podzim v kategorii Sport v soutěži Czech Press Photo. „Roman Vondrouš v naší soutěži boduje od roku 2008 téměř každoročně, jsme rádi, že kvalitu jeho práce nyní ocenila i porota prestižní světové soutěže,“ uvedla Daniela Mrázková, ředitelka společnosti Czech Photo, která v ČR organizuje národní obdobu World Press Phota. Vondrouš v této soutěži získal mimo jiné v roce 2010 cenu Grant Prahy, jež je jednou ze dvou hlavních cen.

Roman Vondrouš

Absolvoval Institut tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě a Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Pardubicích.

Fotografii propadl již v útlém věku, vážně se jí ale začal věnovat až od roku 2000. Středobodem jeho zájmu se stala sportovní fotografie, zvlášť prostředí koňských dostihů.

Od roku 2005 je fotoreportérem České tiskové kanceláře a v roce 2008 fotografoval na letních Olympijských hrách v čínském Pekingu, o dva roky později na zimní olympiádě ve Vancouveru v Kanadě.

V soutěži Czech Press Photo získal několik ocenění, nyní si na seznam svých úspěchů může přičíst také World Press Photo za rok 2013.

Není to poprvé, co v prestižních kláních bodovali čeští fotografové. Světového úspěchu dosáhli např. Antonín Kratochvíl, Stanislav Tereba, Vilém Kropp či Jan Šibík.

V letošním ročníku World Press Photo soutěžilo o přízeň porotců a mezinárodní pocty přes pět a půl tisíce profesionálních fotografů ze stovky zemí. Porota musela toho nejlepšího vybírat mezi hromadou větší než sto tisíc snímků.

Hansen si domů sice odnese hlavní cenu, dostalo se ale i na jeho kolegy v dalších kategoriích. Porota nezapomněla na umění vyfotografovat již zmíněný sport, současný život, umění, zábavu nebo přírodu. Všichni vybraní fotografové obdrží finanční odměnu ve výši patnácti set euro a autor fotografie roku dalších deset tisíc.

Rozhovor s Romanem Vondroušem (zdroj: ČT24)