Kámen porazil počítače. Grafika roku pro Janu Hubatkovou

Praha - Klasická technika tisku porazila počítačové technologie pří letošním udílení cen Grafika roku. Zvítězila Jana Hubatková s litografií Krajina s jezerem. Cenu Vladimíra Boudníka za významný přínos dostal in memoriam Oldřich Kulhánek. Výsledky soutěže pořádané už devatenáct let vystavuje pražský Clam-Gallasův palác.

Během studia vyzkoušela Jana Hubatková nejrůznější techniky, ale již tehdy jí nejvíce fascinoval kámen. Na největším kameni, na kterém kdy tiskla, vznikla i její vítězná práce, litografie Krajina s jezerem. „Kámen je úžasné médium, které dokáže zachytit nejtenčí linky i expresivní věci,“ říká vítězná autorka.

„Litografie je tradiční technika, která je velice pracná, ale na druhou stranu umožňuje danému umělci, aby skutečně do ní vtělil obsah, své rozpoložení a ideu,“ komentuje výsledky Hana Larvová, hlavní předsedkyně poroty Grafika roku 2012.

Jana Hubatková / Krajina s jezerem
Zdroj: ČT24/Grapheion

Převažuje opojení a chybí výrazný tvůrčí počin

Donedávna vítězily u řady grafiků digitální vymoženosti nad tradičními technikami. Porota však letos zaujala jiný postoj a žádnou cenu za počítačovou grafiku neudělila. „Převažuje jakési opojení těmi možnostmi a počítačovými programy a chybí výrazný tvůrčí počin,“ říká Simeona Hošková ze sdružení Inter-Kontakt-Grafik, které soutěž pořádá.

Přesto mají digitální technologie v grafice své pevné místo. Vojtěch Pálka, vítěz studentské kategorie, kombinuje kresbu, počítačovou grafiku a sítotisk. „Základním prvkem grafiky je kresba, práce s kresbou, ta je schopná nést myšlenku,“ uvažuje student AVU Pálka.

Vedle Grafiky roku se pravidelně uděluje také ocenění Vladimíra Boudníka. Letos ho im memoriam získal Oldřich Kulhánek. Boudníkova cena, která nese jméno po průkopníkovi netradičních grafických technik, se uděluje za významný přínos nebo přesvědčivý a výrazný soubor grafických děl objevného výrazu a formy.

Oldřich Kulhánek zemřel náhle 28. ledna během přípravy výstavy v Clam-Gallasově paláci. Jeho práce tam budou vystavené do 17. března stejně jako nejlepší práce letošní soutěže Grafika roku. Cena Grafika roku byla letos udělena už podevatenácté, Cena Vladimíra Boudníka měla osmnáctý ročník.

Grafika roku - rozhovor s Hanou Larvovou (zdroj: ČT24)