Free Tibet!? Sto tibetských Palachů nebo malý dalajlama

Praha – Na pražské novoměstské radnici začíná výstava FREE TIBET!? ke stému výročí smlouvy mezi Tibetem a Mongolskem o vzájemném uznání nezávislosti na Číně. Expozice, kterou připravilo občanské sdružení Potala, přibližuje historii, kulturu a politickou situaci Tibetu i jeho klíčové osobnosti, především 13. a 14. dalajlamu. Výstava se otevírá několik dní před tradiční akcí Vlajka pro Tibet, při níž se vždy 10. března vyvěšují tibetské vlajky na podporu okupované země.

Návštěvníci se seznámí s historickými okolnostmi, které Tibet přivedly do sféry mocenských zájmů koloniální Britské Indie, císařské Číny a carského Ruska. Jejich zápolení skončilo vojenským obsazením Tibetu Čínou v padesátých letech dvacátého století. Bližší pozornost je věnována právě vztahům Tibetu a Číny.

Expozice dále představuje méně známá témata, mimo jiné instituci dalajlamů, vztah náboženství a světské moci, roli regentů, ambanů a převtělenců, vztah dalajlamů a pančhenlamů, exilovou vládu a exilové instituce. Výstava obsahuje texty smluv a listin, dobové mapy, historické fotografie z archivů tibetských exilových institucí, sbírku starých tibetských mincí a bankovek nebo lidové oblečení.

„Tibetský oděv jsme nepoužili proto, abychom dělali etnografickou studii, ale chtěli jsme upozornit na to, že Tibeťané kvůli složité politické situaci vyjadřují svou odlišnost hnutím Lhakar, kdy se cíleně oblékají do tibetského a žijí tibetským životem, a dávají tak najevo, že jsou jiný národ než ostatní Číňané,“ říká k tomu kurátorka výstavy Zuzana Ondomisiová.

Politická situace Tibeťanů zůstává kritická

Část výstavy je věnována vztahům naší země a Tibetu, včetně návštěv 14. dalajlamy, který byl v České republice častým hostem Václava Havla. Doprovodný program k výstavě nabídne sérii přednášek a besed s hosty, promítání dokumentárních filmů, hudební a literární večery, komentované prohlídky. Pro školy nebo skupiny je možné objednat zvláštní program.

Zuzana Ondomisiová představuje výstavu (zdroj: ČT24)

Současná politická situace Tibeťanů jakožto menšinového národa v rámci Čínské lidové republiky zůstává kritická, upozorňují organizátoři. Tibeťané svůj odpor vyjadřují i krajní formou protestu, totiž sebeupálením. Od roku 2009 se veřejně zapálilo již více než sto lidí, z nichž většina zemřela.

Autoři výstavy píší: „Právě v době, kdy sami rekapitulujeme svoje osobní postoje a hledáme přesnější vyjádření, co pro český národ znamenal Palachův čin, zda měl smysl a co přinesl, se na Tibetské náhorní plošině odehrává zápas o přežití tibetského národa a jeho kultury.“

FREE TIBET !? / Galerie Novoměstské radnice, Praha 2 / 5. března - 1. dubna 2013

Vydáno pod