Jan Press předvede, že Brno bývalo Moravský Manchester

Brno - Nový ředitel Moravské galerie v Brně Jan Press chce dát více prostoru projektům kmenových kurátorů. Ve výstavním plánu se objeví velké projekty jako Moravský Manchester, který zkoumá identitu Brna spojenou s textilním průmyslem na konci 19. století. Podle Presse jde o výstavu, která má šanci obstát v mezinárodním měřítku. Press se ujme funkce od dubna, dnes představil svou koncepci.

Za jeden z klíčových projektů dále označil stálou expozici umění druhé poloviny dvacátého století v Pražákově paláci. Moravská galerie v Brně chystá také výstavu o brněnském Devětsilu a umělecké avantgardě 20. a 30. let minulého století. Plánuje ji na rok 2015.

Podle Presse budou v centru jeho zájmu lidé, a ne budovy, které galerie spravuje. „Pozici ředitele nechápu jako roli krizového manažera, ale jako odpovědnou práci výkonného ředitele s vizí muzea umění s vysokým standardem poskytovaných veřejných služeb,“ uvedl Press s tím, že chce zachovávat kontinuitu instituce a zároveň vytvářet nové projekty.

Moravská galerie v Brně spravuje tři budovy v centru města: Uměleckoprůmyslové muzeum, Pražákův palác a Místodržitelský palác. Návštěvníkům tam nabízí stálé expozice umění od středověku po 20. století i dočasné výstavy. Dále pečuje o Jurkovičovu vilu v Brně-Žabovřeskách a rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici u Jihlavy.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)

Místodržitelský palác už řadu let potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Než se podaří získat dostatek peněz, chce galerie budovu více otevřít veřejnosti. Na nádvoří paláce se Brňané dostanou od května zdarma. Podle Presse se tím otevře zcela nový prostor v centru města, který budou moci místní využít k odpočinku, výtvarným i dalším aktivitám.

Šestatřicetiletý Jan Press vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně muzeologii a dějiny umění. Před nástupem do Moravské galerie pracoval v brněnském Diecézním muzeu.

Vydáno pod