Hegerová za své šansony obdržela francouzský Řád za zásluhy

Praha – Zpěvačka Hana Hegerová se ode dneška může chlubit Řádem za zásluhy, který prostřednictvím vnuka obdržela z rukou francouzského velvyslance Pierra Lévyho. Česká šansoniérka získala uznání za své celoživotní dílo, jež přispělo k poznání francouzské hudby v Československu a později v Česku.

„Francie si přeje ocenit kvality a zásluhy Hany Hegerové, zejména pak její významné přispění k propagaci francouzského šansonu a francouzské kultury obecně, a povyšuje ji na komandéra Řádu za zásluhy,“ uvedl Lévy. 

Vyznamenání, jehož zakladatelem je bývalý prezident Charles de Gaulle, se udílí za mimořádné zásluhy vojenského nebo civilního charakteru. A jeho hlavní kritérium? Činnost musela prospět francouzskému národu. Má přitom tři hodnosti – rytíř, důstojník a komandér, a dvě – velkodůstojník a velkokříž. 

Mezi dalšími českými držiteli najdeme například jména bývalých velvyslanců ve Francii Jaroslava Šedivého, Pavla Fischera a Petra Janyšku. Medaili a diplom dále získal novinář Petr Uhl, překladatel Karel Kraus a politolog Jacques Rupnik. Loni v listopadu jím byla vyznamenána mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková. 

Carmen Farkašová-Čelková, alias Hana Hegerová, se narodila na Slovensku a původně začínala kariéru jako herečka. Vystupovala dokonce v zahraničí, třeba na francouzské scéně Olympie. Při této příležitosti se spřátelila s Gilbertem Bécaudem, Georgesem Brassensem, Jacquesem Brelem, Georgesem Moustakim i Charlesem Aznavourem. K Francii ji tedy mimo hudby vázalo také přátelství.

Předloni však jednaosmdesátiletá zpěvačka ohlásila konec veřejného vystupování. Poslední album jí vyšlo v roce 2010 a nese název Mlýnské kolo v srdci mém. Je také držitelkou medaile Za zásluhy, kterou jí předal Václav Havel.