Belmondo slaví osmdesátku, ještě není u konce s dechem

Paříž - Sympatický dareba, Policajt nebo rošťák a především Muž z… Těžko se najde někdo, kdo by nějaký film z Jeanem-Paulem Belmondem neviděl. Tento francouzský herec slaví 9. dubna osmdesáté narozeniny. A filmové plátno za vejminek zatím zřejmě vyměnit nechce.

Bebel, jak se mu přezdívá, se narodil do umělecké rodiny. I on studoval uměleckou školu, i když jako mladíka ho víc bavil fobal a box. Nicméně bylo mu souzeno proslavit se ne jako sportovec, ale jako herec. Pro stříbrné plátno Belmodna objevil režisér Jean-Luc Godard, který ho obsadil do filmu U konce s dechem (1960). „Stává se tváří francouzské nové vlny, a to proto, že byl jiný než ostatní. Hrál s takovou zvláštní ležérností,“ domnívá se Briana Čechová, filmová historička z Národního filmového archivu.

Úspěch mu přinesla i spolupráce s režisérem a scenáristou Jeanem-Pierrem Melvillem. „Vyzdvihla bych zejména film Kněz Léon Morin. U nás v kinech uveden nebyl, diváci ho ale mohli vidět loni na festivalu v Karlových Varech. Dneska vidíme Belmonda především skrz jeho komediální polohu z pozdějších let, ale v začátcích hrál i jiné role. Kněze Morina hraje naprosto dokonale,“ upozornila Čechová.

V šedesátých letech Belmondo zazářil v dobrodružných komediích. Jako obávaný král pařížského podsvětí Cartouche exceloval vedle krásné Claudie Cardinalové. Měl vůbec štěstí na herecké partnerky. Sváděl takové hvězdy jako Jacqueline Bissetová, Sophie Lorenová, Raquel Welchová nebo Ursula Andressová. „Zřejmě divácky nejvděčnější období začíná trilogií Muž z Ria, Muž z Hongkongu a Muž z Acapulca. Třemi komediálními parodiemi na špionážní filmy,“ doplnila Čechová.

„I v kriminálních a komediálních filmech si dokázal udržet úroveň. Zůstal sám sebou a pořád v jeho rolích byl přítomný jeho šarm, jeho smysl pro humor,“ uvedla, v čem vidí Bebelův úspěch. Naposledy se divákům představil v roce 2008 v dramatu Muž a jeho pes. V roce 2011 dostal v Cannes palmu za celoživotní přínos francouzské kinematografii, tím se ale jeho filmografie neuzavírá. Před kamery se vrátil v komedii Les bandits manchots (Nešikovní banditi) francouzského režiséra Claudea Lelouche. Premiéru by měla mít ještě v tomto roce.

Jean-Paul Belmondo slaví osmdesátiny (zdroj: ČT24)

Jeana-Paula Belmonda si můžete připomenout i na obrazovkách České televize - jako Muže z Acapulca (13. 4. ve 21:35 na ČT1) a jako Zvíře (8. 4. ve 22:05 na ČT1) ve filmu Strach nad městem (12. 4. ve 21:40 na ČT2).