Sanitka 2 způsobila rozruch v areálu ČT

Praha - Netrpělivost při čekání na pokračování legendárního seriálu Sanitka mělo za úkol alespoň trochu zmírnit setkání s jeho tvůrci v prostorách televize. Sanitku 2 uvede ČT už v září a kromě hereckých představitelů hlavních postav, z nichž některé přešly z původní série a jiné spatřily světlo světa až v tomto pokračování, si příchozí do areálu ČT mohli prohlédnout dva sanitní vozy – legendární dvanáctsettrojku a její moderní nástupkyni se jménem Golem. Dále byla k vidění výstava fotografií z natáčení seriálu a hlavně byli k dispozici herci jak k poskytnutí autogramu, tak k případným dotazům ohledně natáčení.

„Ivan Hubač výborně pokračoval v té pavučině vztahů, které tak skvěle napsal jeho otec. Je to přeci jen vztahový seriál, i když dnes již docela akční. Vždycky přijde srovnání, ale byla to výzva a scénáře se mi líbily, a tak jsem šel do toho. Ale popravdě řečeno, my na starou Sanitku navazujeme spíše jen názvem a také jsme zdědili pár dobrých herců, ale jinak se jedná o nové příběhy, vztahy, nové technologie, způsob vyprávění se za ta léta opravdu proměnil,“ upozornil režisér seriálu Filip Renč. 

„Malinko jsme zestárli, Filip to spočítal, že vlastně podle reálných propočtů by nám mělo být tak kolem devadesáti. Co se týká mé postavy, tak Fanda s věkem zrychlil, je to vlastně nejrychlejší záchranář z posádky. Prahu projede za 12 minut,“ odhalil něco ze své postavy Pavel Zedníček. 

„Když mně poprvé Filip zavolal, jestli bych v tom chtěl hrát, myslel jsem, že si dělá srandu. Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl v tomto legendárním seriálu hrát, ještě k tomu dost velkou roli, řekl jsem mu, ať si dělá srandu z někoho jiného a zavěsil. Až když zavolal znovu, tak jsem pochopil, že to asi myslí vážně a s nadšením jsem přijal. Scénář je pro to dobrý, že postavy nejsou lineárně napsané. Pořád se proměňují a stále se něco děje. Moje postava je vlastně 'nové koště na starou záchranku', kterému se něco daří, něco ne a musí tedy řešit dost zapeklitých situací,“ doplnil kolegu Jiří Dvořák, představitel nového ředitele záchranné služby.

Natáčení třináctidílného novodobého pokračování populárního seriálu Sanitka začalo 12. září 2011. Celkem bylo 171 natáčecích dní, poslední klapka padla 29. června 2012 v Praze. Tvůrci v čele s režisérem Filipem Renčem slibují řadu akčních scén, které ukazují práci záchranářů a lékařů v největším nasazení. „Za třicet let, co tuhle práci dělám, si nepamatuji, že by se někdy v televizi natáčelo tolik bouraček in natura jako právě do Sanitky 2,“ podotkla vedoucí produkce Ilona Jirásková.

Pokračování Sanitky napsal Ivan Hubač, syn Jiřího Hubače, autora původního seriálu. Z původní Sanitky se v nových dílech objeví doktor Vojtěch Jandera (Jaromír Hanzlík), Janderova první manželka Eliška (Zlata Adamovská), Janderův bratr Jarda (Tomáš Juřička), Jardova manželka Alžběta (Ivana Andrlová), Doktor Mádr (Petr Kostka), Doktor Karlík (Svatopluk Skopal), Fanda Beznoska (Pavel Zedníček) a Korejs (Zdeněk Srstka). Nové postavy na scénu přivedou například Jiří Dvořák, Jiřina Bohdalová, Vladimír Javorský, Dagmar Havlová, Jan Budař, Marek Vašut, Jaromír Dulava, Jitka Schneiderová, Michal Dlouhý, Jiří Lábus a mnozí další.

Na realizaci dramatické třináctidílné série se podílejí také dramaturg Jan Otčenášek, hlavní kameraman Petr Hojda, mistr zvuku Roman Čapek, architekt Zdeněk Flemming, kostýmní výtvarnice Jitka Matiášková, střihač Jan Mattlach, hudební skladatel Daniel Barták a další tvůrci.

Sanitka
Zdroj: ČT24
Vydáno pod