Edinburgh Festival Fringe chtějí dobýt české soubory

Praha - České centrum Londýn iniciovalo a ve spolupráci s organizací Nová síť připravilo ve Velké Británii přehlídku současného českého tance, která pod názvem Czech Dance Showcase proběhne v srpnu na jednom z největších divadelních festivalů světa Edinburgh Festival Fringe, kam každý rok přijíždí až milion diváků. V rámci této světově uznávané akce nabídne Czech Dance Showcase padesát jedna repríz představení tří českých souborů konaných během třítýdenního festivalového maratonu.

Česká prezentace je na letošním Fringe festivalu zastoupena Spitfire Company & Damúza, Tantehorse a VerTeDance. Součástí Czech Dance Showcase bude profesní prezentace současného českého divadla pořádaná ve spolupráci s Institutem umění - Divadelním ústavem. Všechny soubory, které se letos v Edinburghu představí poprvé, vychází ve své tvorbě ze současného tance a pohybového divadla a zároveň nabízejí jiný pohled na tento žánr. Neschází vtip, přesah do výtvarného umění ani čistý akustický zážitek.

Rozhovor s T. Porybnou, ředitelkou Českého centra Londýn (zdroj: ČT24)

„Fringe nabízí jedinečnou možnost ukázat českou taneční a divadelní tvorbu početnému mezinárodnímu odbornému i laickému publiku. Zároveň je, vzhledem ke konkurenci stovek jiných špičkových souborů z celého světa, velkou výzvou především pro samotné umělce. Právě toto zapojení české kultury do živého mezinárodního kontextu vnímám jako jedno z hlavních poslání Českých center a věřím, že se londýnské pobočce podaří účast českého divadla a tance nejen na Fringe podporovat pravidelně i v následujících letech,“ řekla Tereza Porybná, ředitelka Českého centra Londýn.

One Step Before the Fall od Spitfire Company a produkční jednotky Damúza - taneční zpověď v představení věnovaném boxerskému fenoménu Muhammadu Alimu a všem bojovníkům s Parkinsonovou chorobou. Markéta Vacovská byla za toto představení nominovaná na prestižní českou divadelní cenu Thálie. Je i čerstvou držitelkou ocenění české Tanečnice roku 2013. Inscenaci s jedinečným hudebním doprovodem Lenky Dusilové letos ocenila i odborná porota České taneční platformy jako nejlepší v kategorii světelného designu.

Kolik váží vaše touha? VerTeDance – představení, které získalo ocenění české Taneční inscenace roku 2012 a tanečnice Lucia Kašiarová za svůj výkon v tomto představení obdržela cenu Tanečnice roku 2012.

S/He Is Nancy Joe Miřenky Čechové a Tantehorse je tanečně-vizuální představení zabývající se transgender tématikou. Tato inscenace byla zařazena mezi nejlepší kulturní počiny roku 2012 v kategorii současný tanec Best of Dance 2012, kterou vyhlašuje časopis The Washington Post, a tanečnice Miřenka Čechová byla za svůj výkon nominována na Tanečnici roku 2013.

Světový festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe, který se letos koná ve dnech od 2. 8. do 26. 8., se stal za více než 60 let své existence jedním z největších celosvětových divadelních svátků a čeští umělci na tomto divadelním festivalu individuálně vystupovali již několikrát.

Česká centra jsou agenturou ministerstva zahraničních věcí pro propagaci ČR v zahraničí. Prosazují českou kulturní scénu na mezinárodním poli. Síť Českých center působí ve 22 zahraničních metropolích tří kontinentů. Generální ředitelkou Českých center je Vilma Anýžová.