Bayreuthem opět proudí monumentální hudba Richarda Wagnera

Bayreuth - Dnes večer v Německu začíná bayreuthský festival věnovaný dílům německého skladatele Richarda Wagnera, od jehož narození letos uplynulo 200 let. Festival, na kterém zazpívá například anglická sopranistka Catherine Fosterová, potrvá do 28. srpna.

Bayreuth Festival 2013 (zdroj: ČT24)

„Dramaturgie letošního ročníku je stejně kvalitní a tradiční jako v předchozích letech, ovšem pro tento jubilejní rok byla znovu nastudována opera Prsten Nibelungův, kterou mohli diváci vidět naposledy před čtyřmi lety. Jako na jediném festivalu tohoto zaměření je v průběhu jednoho měsíce uváděno na 30 představení, a to přesto, že některá Wagnerova díla mohou trvat až pět hodin. Přes poměrnou náročnost jeho děl je ovšem vždy vyprodáno,“ přiblížil akci publicista Pavel Horník, člen společnosti Richarda Wagnera, v rozhovoru pro ČT 24.

Wagner (22. května 1813 - 13. února 1883) byl výrazný představitel hudebního romantismu. Mezi jeho nejznámější díla patří opery Bludný Holanďan, Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští, Rienzi, Parsifal a operní tetralogie Prsten Nibelungův.

V Bayreuthu nechal Wagner pro své opery postavit v roce 1873 divadlo s výbornou akustikou a založil zde tradici bayreuthských hudebních slavností (Bayreuther Festspiele), které si svoji světovou proslulost udržují dodnes.

Vydáno pod