Iggy Pop udělal ve Frýdku-Místku čáru přes rozpočet

Frýdek-Místek – Po červnovém koncertu Iggyho Popa ve Frýdku-Místku zůstala tři a půl milionu vysoká ztráta v městském rozpočtu. Koncert punkrockového veterána byl ze strany městské kulturní organizace odvážným promotérským tahem, který nevyšel. Přišlo málo lidí a městská pokladna si připsala ztrátu. Vedení Frýdku-Místku v tom nevidí žádný problém.

Velkým jménem punkové legendy se chtěla blýsknout městská kulturní organizace Frýdku-Místku, když ho v červnu pozvala do sportovní haly. Pořadatelé předpokládali, že na koncert přijde pět tisíc fanoušků Iggyho Popa. Dorazila však necelá pětina.

  • Rozpočet akce byl čtyři miliony a ztráta podle informací České televize činí až tři a půl milionu. V rozpočtu Frýdku-Místku je to podobná částka, za jakou celý rok zametají chodníky nebo podporují hokejový dorost.

Šéf kulturní organizace se o místo ale bát nemusí. „Vedení města posuzuje ředitele společnosti na základě dlouhodobých výsledků, ne na základě úspěchu nebo neúspěchu jednotlivých akcí,“ uvedla Jana Matějíková, mluvčí Magistrátu města Frýdku-Místku.

Ztrátu z koncertu město vykryje ziskem jiných příspěvkových organizací. Událost proto ostře kritizuje opozice. Vadí jí i to, že radnice akci zaplatila, aniž by s tím seznámila zastupitelstvo. „Jsme přesvědčeni, že ta akce se tady vůbec neměla uskutečnit a už vůbec ne za peníze daňových poplatníků,“ říká šéf opozice Josef Vojvodík.

Výsledek rizika

Chyby nepřipouští ani organizátor akce. „My jsme během kampaně podle mého názoru neudělali chybu nikde. To, proč byla návštěvnost nižší, je podle mne výsledek rizika,“ uvedl Petr Slunský, ředitel Sportplexu.

Riziko při pořádání podobných akcí připouští i zkušení promotéři. David Gaydečka pozval Iggyho Popa do Prahy před čtyřmi lety. Frýdečtí však podle něj riskovali dost. I tím, že koncert platili sami, bez generálního sponzora. „Poslední červnový víkend byl hodně nabitý. Jen v Praze koncertoval Eric Clapton, Portishead, Paramore, Cocorosie, my jsme měli United Islands,“ uvedl hudební promotér David Gaydečka.

Frýdek-Místek už letos žádnou velkou hvězdu zvát nebude. Radní města nyní navíc řeší jiné problémy: nedávno je policie obvinila z ovlivňování veřejných zakázek, kromě jiného na likvidaci povodňových škod.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)