Barva i zvuk. Z původních záběrů vzniká film o povstání ve Varšavě

Varšava - Povstání proti nacistům v hlavním městě Polska skončilo porážkou a smrtí dvou set tisíc bojovníků a obyvatel Varšavy. Příští rok si připomeneme sedmdesáté výročí povstání a při té příležitosti vznikl neobvyklý projekt, celovečerní filmový příběh utkaný z původních dokumentárních záběrů, akčně sestříhaný, autenticky kolorovaný i ozvučený.

Minulost ožívá v kvalitě novodobých válečných filmů. Na plátně přitom bojují skuteční hrdinové varšavského povstání, které začalo 1. srpna 1944. „Vymysleli jsme vyprávění, které nám pomohlo pospojovat ty krátké černobílé dokumenty do celovečerního barevného příběhu, který divákům přiblíží něco zajímavého a pohne jimi,“ říká ředitel Muzea Varšavského povstání a producent filmu Jan Oldakowski.

Filmaři staré zrnité záběry digitálně vyčistili a podle dobových svědectví věrně kolorovali. Neslyšící experti pak odezíráním vrátili řeč postavám z němých záběrů. Zvuky střelby se dotáčely na střelnici za použití historických zbraní. „Filmový materiál je z doby války, jsou to skutečné záběry, jsou to skuteční lidé, nic nehrají,“ zdůrazňuje zvukař Bartosz Putkiewicz.

Střihači zvolili rychlé tempo akčních snímků. Jedinou fikcí je komentář dvou vypravěčů, bratrů kameramanů, kteří jako mnoho dalších z pověření Zemské armády varšavské události dokumentovali. Během 63 dnů povstání zemřelo přes 18 tisíc povstalců a 180 tisíc civilních obyvatel. Nacistická armáda ztratila asi 20 tisíc vojáků.

Varšavské povstání (zdroj: ČT24)

Muzeu varšavského povstání se díky prvním ukázkám hlásí další pamětníci. Na jednom záběru z 23. srpna 1944 se poznal dnes jednadevadesátiletý profesor ekonomie. „To jsme obsadili ústředí německé policie, dalo se tam sehnat mnoho různých druhů zbraní,“ vypráví profesor Witold Kiezun: „Byl jsem nesmírně šťastný. Věřili jsme, že dokážeme vyhrát.“

Víra ve vítězství však brzy pohasla. Během dvou měsíců nacisté špatně vyzbrojené a izolované povstalce rozdrtili. Film z hrubých materiálů vznikal dva roky. Do kin má celovečerní snímek přijít napřesrok, tedy před sedmdesátým výročím povstání. Varšavské muzeum však již zveřejnilo na svých stránkách trailer.