Rufus Wainwright nabízí aperitiv ve Stavovském divadle

Praha - Na festivalu Struny podzimu zažije svou českou premiéru kanadsko-americký písničkář Rufus Wainwright. Sólový koncert ve Stavovském divadle tak představí originálního písničkáře, který střídá rockovou muziku s operou a muzikálem. Nahrál skladby k řadě známých filmů, třeba Zkrocená hora, Shrek (úprava cohenovské klasiky Hallelujah) či Moulin Rouge, v některých si dokonce i zahrál (např. ve Scorseseho Letci).

Vedle slavných písní jako Oh What A World, Who Are You New York?, Out of The Game nebo Jericho složil např. originální hudbu pro choreografa Stephena Petronia, romantickou operu Prima Donna, zhudebnil Shakespearovy Sonety (poprvé uvedeny v Berlíně s avantgardním režisérem Robertem Wilsonem), Carnegie Hall dobyl poctou Judy Garland nominovanou na Grammy.

Syn bouřliváckého otce, amerického písničkáře Loudona Wainwrighta III., a kanadské písničkářky a akordeonistky Kate McGarrigle, bratr Marthy Wainwrightové, rovněž úspěšné písničkářky, byl k hudební cestě evidentně předurčen.

„Začal jsem zpívat, když mi bylo 6 měsíců. To bylo fakt trochu divné,“ prohlásil Wainwright. Nikdy ale nebyl ve stínu rodiny, našel si veskrze svou vlastní dráhu vyznačující se emotivními melodiemi, lyrickým básnictvím a charakteristickým, až trýznivě znějícím tenorem. „Píšu hudbu hlavně o tom, co se odehrává v mém životě,“ dodal.

Rufus Wainwright na festivalu Struny podzimu (zdroj: ČT24)

V Praze vystoupí poprvé. Na festivalu představí průřez svojí tvorbou. „Nikdy jsem zde nehrál. Je dobré tady poprvé hrát úplně sám bez kapely, protože mohu předvést různé aspekty své kariéry. Bude to takový aperitiv před velkým hlavním jídlem,“ řekl v rozhovoru pro ČT art Rufus Wainwright.