V Náprstkově muzeu nastal Čas zámořských objevů

Praha – Výstavu, která přibližuje dobu, kdy Evropané začali doslova odkrývat dosud nepoznaný svět, připravilo Národní muzeum pro prostory Náprstkova muzea. Od 15. listopadu 2013 až do 14. září 2014 mohou návštěvníci prostudovat, co všechno zámořské výpravy Evropanů přinesly starému kontinentu i zámořským končinám a k jakým střetům, utrpení, ale i kontaktům a vzájemnému přínosu docházelo.

Výstava Čas zámořských objevů dále představí unikátní umělecké předměty, komodity, mapy, globy a dokumenty i protagonisty celého děje, mořeplavce, dobyvatele, výzkumníky, cizokrajné obyvatele, misionáře, otroky, piráty a korzáry, kteří byli s tímto obdobím nerozlučně spjati.

„Většinou se samozřejmě vyráželo hledat zlato a drahé kamení a podstatným důsledkem zámořských výprav byl i trh s otroky, ale ve výsledku svět ovlivnily dovezené věci, které nebyly tak blyštivé, jako např. brambory nebo kukuřice. Málokdo si třeba uvědomí, že čokoláda, kakao nebo různé druhy zeleniny předtím nebyly známy. Nebyly dovezeny ovšem jen pozitivní věci, ale společně připluly tabák, drogy i různé exotické nemoci. To vše se snaží naše výstava přitažlivým způsobem ukázat,“ láká na expozici ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

„Na 300 metrech čtverečních vystavujeme přes 300 sbírkových exponátů od 31 institucí, které nám předměty zapůjčily. K těm nejvzácnějším objektům patří obraz z Národního muzea Údolí Ciudad de México z hory Santa Isabel od mexického malíře J. M. Velasca a dále to jsou zahraniční zápůjčky jako portrét Kryštofa Kolumba z vídeňského Kunsthistorisches muzea, který úplně poprvé vycestoval za rakouské hranice. K dalším zajímavostem jistě patří i 6 sbírkových předmětů, které za svých výprav přivezl James Cook, které rovněž dorazily z Rakouska,“ upozorňuje Eva Dittertová, komisařka výstavy a ředitelka Náprstkova muzea.

Zámořské objevy v Náprstkově muzeu (zdroj: ČT24)

Výstava je obohacena o rozsáhlý doprovodný program, který nabídne i zajímavost pro děti. Např. akce Děti v podpalubí ve speciálním prostoru ukáže malým návštěvníkům život mořeplavců - formou komiksu, pracovních sešitů apod. Připraveny jsou i doprovodné programy pro školy, s tématy např. Jaké obludy a příšery čekaly na mořeplavce v neprobádaných mořích a oceánech? Měli námořníci z něčeho strach? Či co všechno s sebou přinesly objevy nových zemí?

Z výstavy Čas zámořských objevů v Náprstkově muzeu v Praze
Zdroj: ČT24/NM

Čas zámořských objevů je první výstavou cyklu Národního muzea Peníze jako společenský fenomén, který upozorní na jejich vliv na život v průběhu dějin. Koncem listopadu budou v Nové budově NM otevřeny výstavy Peníze a Aféry, na které v březnu 2014 naváže v Národopisném muzeu expozice Venkov.