Krásná smrt líné babičky

Praha – Konečně dělejte to, co chcete, a nikoliv to, co se od vás očekává. To by mohlo být motto příběhu O líné babičce. Pražské Divadlo v Dlouhé včera uvedlo premiéru inscenace pro děti a jejich dospělé podle knižního bestselleru Aleny Kastnerové. Nastudovali ji Jan Borna a Miroslav Hanuš v dramaturgii Ilony Smejkalové. V titulní roli se představí Jarmila Vlčková.

Babička z této inscenace neuklízí, nepeče, nevaří a občas ani nehlídá děti, i když je má ráda. Ona si totiž plní sny, které celý život střádala do starého škapulíře. Nic pro ni není problém. „Touto rolí si plním svůj sen. Už jsem asi patnáct let na volné noze, hraju sama a mým snem bylo ještě jednou si zahrát s ansámblem za zády a mít husí kůži, když hraje závěrečná písnička. A Divadlo v Dlouhé byla moje vysněná meta,“ říká o svém obsazení Vlčková.

Abychom se tolik nebáli

Knižní předloha se Hanušovi i Bornovi líbila, protože je vtipná, moderní i pohádková, zároveň má i vážný rozměr. „Zaujal mě v pohádce neobvyklý konec, kdy hlavní hrdinka umře. Ale umře hrozně krásně. Takže je to pohádka s posláním, že smrt patří k životu. To bychom měli dětem i sobě říkat, abychom se tolik nebáli, abychom se možná i těšili na hezký konec,“ uvedl Hanuš, který je i autorem textů písní.

„Dříve to bylo normální, že staří lidé žili s rodinou i v tom věku, kdy byli bezmocní. Děti smrt viděly běžně a vnímaly, že starý člověk není nějaká odložená věc, ale součást nás. To v dnešním světě zmizelo,“ doplňuje Hanuš.

Současná společnost, která preferuje kult mládí a krásy, předstírá podle režiséra Borny, že stáří a smrt neexistují. Naopak kniha Aleny Kastnerové vnímá seniorský věk jako radostnou část lidského života. „To je přesně ono. Nevzdat ten život dřív, než je to bezpodmínečně nutné,“ zdůraznil Jan Borna.

Podívejte se na stránky představení.