Betlém a Purpura jedno jsou, alespoň v Semaforu

Praha - Jedna z nejslavnějších českých vánočních písní Purpura teď nově zní v semaforské hře Opera Betlém. Vánoční zpěvohra se stala nejúspěšnějším představením pražského divadla Semafor posledních let. Inscenace byla zaznamenána na CD a v pátek 27. prosince od 17:40 ji malí i velcí mohou sledovat na ČT :D.

Vánoční semaforská opera o tom, kterak selka, Kašpar, Melichar, Baltazar a další lidé vyrazí na cestu do Betléma a zlý Herodes jim klade do cesty různé nástrahy, aby tam nemohli dojít, se podle slov autora Jiřího Suchého vrací do dob legendární Kytice, kterou svou formou trochu připomíná. „Chtěli jsme, aby vnesla na scénu vánoční náladu, občas lehounce dotčenou jazzem. Měla by se podobat starým lidovým betlémům s figurkami pastýřů, oveček a králů,“ uvedl Suchý.

Opera Betlém s vůní Purpury (zdroj: ČT24)

Píseň Purpura, která rovněž v představení zazní, na desce vyšla v roce 1962. Napsali ji Jiří Suchý a Jiří Šlitr v jednom horkém srpnovém dnu na základě Šlitrova nápadu, kdy chtěl napsat vánoční melodii tak slavnou jako třeba White Christmas Binga Grosbyho, která by se hrála každé Vánoce, což se mu povedlo. Pupura je dodnes jednou z nejhranějších písní v adventním čase. „Napsali jsme ještě 11 vánočních písní, ale žádná už se tak nechytla, Purpura všechny převálcovala,“ upozornil Suchý.

Semafor / Opera Betlém - na snímku Jitka Molavcová a Jiří Suchý
Zdroj: ČT24/Semafor

Semafor, dle svého principála, se chystá Operu Betlém hrát i nadále, vždy v měsíci prosinci. „Pokud to někdo letos nestihne, má tak šanci i v příštích letech. Ale dělejte, už nejsem nejmladší,“ podotýká Jiří Suchý.