Je libo si ustlat ve stíhačce?

Los Angeles - Designový nábytek ze starých částí letadel se stále víc prodává v Los Angeles. Ceny postelí, pořadačů nebo pohovek vyrobených z vyřazených strojů jdou do desítek tisíc dolarů. Nejžádanější jsou předměty pocházející ze starých stíhaček.

Na počátku byly sochy z vrtulí slavných létajících pevností, bombardérů B-17. Ze záliby a snahy o záchranu vysloužilých letadel před sešrotováním se postupně vyvinul výnosný byznys. Začátek 21. století patří zálibě v designu a retru. Stará letadla oba prvky spojují dokonale.

Mezi stolky, pohovkami nebo knihovnami se najde i bar vyrobený z trupu stíhačky F-100 v přepočtu za 650 tisíc korun. Práce na něm trvaly 500 hodin. Většina firemní produkce „co-owner Motoart“ pochází ze starých dopravních letounů Boeing. Největší zájem o nábytek je z veteránů druhé světové, vietnamské a korejské války. Těch je ale stále méně.

Nábytek ze stíhaček (zdroj: ČT24)

„Úřady teď zakázaly prodej jakéhokoliv vojenského materiálu, takže to, co máme, jsme zdědili. Je toho ovšem v našich skladech čím dál méně,“ povzdychl si designér Dave Hall, který tvrdí, že designový recyklovaný nábytek ze starých letadel není jen neotřelý a funkční, jeho výroba je i ekologická.

Vydáno pod