Radnice spustila virtuální prohlídku vily Karla Čapka

Praha - Do doby, než radnice Prahy 10 zpřístupní veřejnosti unikátní prostory Čapkovy vily, spustila na svých webových stránkách prohlídku alespoň virtuální (podívejte se zde). Projít se můžete zahradou, Čapkovou pracovnou, ložnicí i slavnou místností Pátečníků, kde se s tehdejší demokratickou elitou scházel i prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Prostory zůstaly nezměněné od smrti Karla Čapka. Z místností, ve kterých se scházeli přední představitelé předválečného Československa, dosud nezmizel duch první republiky. Městská část nemovitost koupila na konci září po dědicích manželky Karla Olgy Scheinpflugové za téměř 44 milionů korun.

„Na základě intenzivní spolupráce s odborníky na život a dílo Karla i Josefa Čapkových, mezi kterými nechybí kunsthistorici, architekti, muzeologové a další experti, představí naše radnice ještě letos široké veřejnosti podrobný záměr budoucího využití této významné historické vily,“ uvedl starosta Bohumil Zoufalík.

Vrátí se Pátečníci?

Starosta již dříve prohlásil, že vila by měla sloužit k připomínce osobnosti Karla Čapka i k dalším kulturním účelům. V nějaké formě by třeba chtěl obnovit za první republiky proslulá setkávání význačných osobností (více zde).

To prosazuje i předsedkyně Společnosti bratří Čapků Kristina Váňová: „Líbilo by se mi, kdyby to byl ostrůvek pozitivní deviace. Proč by se tam nemohli scházet noví Pátečníci? Proč k nám mluví jen politici nebo ekonomové a nemluví spisovatelé, básníci, sociologové a lidé, kteří by nám pomohli hledat nové vize našeho života?“

Bratři Čapkové si dvojdům na Vinohradech nechali postavit v první polovině dvacátých let podle návrhu architekta Ladislava Machoně. Polovinu obývají dědici Josefa Čapka, druhá polovina patřila příbuzným Olgy Scheinpflugové.

Karel Scheinpflug v Čapkově pracovně
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Karel Scheinpflug, prasynovec Olgy, se však dům rozhodl prodat. „Provoz vily je nákladný,“ vysvětlil s tím, že dům stárne a vyžaduje opravy. Poté, co dědicům skončil příjem z autorských práv, pokoušel se Scheinpflug marně získat prostředky z grantů.

Hodnota domu spočívá především v neporušenosti jeho interiéru a jeho vybavení. Místnosti v horním patře domu zůstaly zachovány tak, jak je Čapek naposledy použil, a další obyvatelé domu do nich chodili pouze uklízet. V jedné z místností stále stojí křeslo, ve kterém sedával prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Vydáno pod