Česká Rusalka poprvé z MET v kinech po celém světě

New York/Praha - Další cyklus přímých přenosů z Metropolitní opery do kin poprvé v historii zahájí česká Rusalka Antonína Dvořáka. Titulní roli ztvární slavná americká sopranistka Renée Flemingová. V režii Otto Schenka dále vystoupí v roli Prince polský tenorista Piotr Beczala, Američanka Emily Magee jako Cizí kněžna, Kanaďan John Relyea coby Vodník a další Američanka Dolora Zajick předvede Ježibabu. Jímavou pohádkovou operu bude řídit teprve sedmatřicetiletý maestro Yannick Nézet-Séguin z Kanady.

Renée Flemingová poprvé českou Rusalku zazpívala v roce 1990 a měla obrovský úspěch. Rusalka se stala její životní rolí. Árie Měsíčku na nebi hlubokém s dokonalým českým ř patří prý k nejlepším podáním na světě vůbec.

Dvořákovu operu jako první na scéně Metropolitní opery v New Yorku v roce 1993 zpívala Gabriela Beňačková, která se rovněž zapsala do historie operní scény jako jedna z nejslavnějších českých Rusalek.  

Renée Flemingová jako Rusalka v MET (zdroj: ČT24)

V přímém přenosu odvysílá operu 27 kin z České republiky. Zájem diváků je ale tak veliký, že multikina ještě přidávají sály. Přenos bude opatřen českými i anglickými titulky. „Pořadatelé dlouho váhali, zda operu s českým libretem titulkovat do češtiny. Nakonec se rozhodli pro převedení celého Kvapilova libreta do podoby titulků, aby diváci mohli mít originální verše opery během přenosu před očima,“ uvedla Radka Ondráčková ze společnosti Aerofilms.

Distribuční společnost Aerofilms, držitel licence přenosů z Metropolitní opery do kin, chystá na přenosový večer Rusalky překvapení pro všechny návštěvníky s příjmením Dvořák. Překvapení odhalí v kinech při přímém přenosu 8. února.

Rusalka | Antonín Dvořák), Otto Schenk / USA, 2014 - česky / české a anglické titulky, 240 min, účinkující: Renée Fleming (Rusalka), Emily Magee (Cizí kněžna), Dolora Zajick (Ježibaba), Piotr Beczala (Princ), John Relyea (Vodník).

Kdy a kde lze Rusalku z MET vidět, naleznete zde