Pojďme udělat divný festival. Začalo Sundance

Salt Lake City - V americkém státě Utah začal festival nezávislých filmů Sundance. Přehlídku více než třicet let vede herec a podnikatel Robert Redford a za tu dobu se z ní stala klíčová filmová událost, která stojí mimo hollywoodskou produkci. Pozornost letos budí třeba projekty Wish I Was Here Zacha Braffa nebo Boyhood Richarda Linklatera.

Začal festival nezávislých filmů Sundance (zdroj: ČT24)

„Tradičně by vás napadlo udělat festival v New Yorku nebo v Los Angeles. Tak jsem řekl, pojďme udělat festival v Utahu uprostřed zimy, aby to bylo divné a výjimečné,“ říká Robert Redford. Filmy a tvůrci, které sdružuje, většinou nejsou závislí na penězích z velkých studií. Festivalu chce přinášet nové způsoby práce a představit zajímavé tvůrce. Z českých režisérů zatím nejvíce zaujal Bohdan Sláma (více zde).

Je to byznys

Sám Redford loni exceloval v nízkorozpočtovém filmu J. C. Chandora Vše je ztraceno. Ačkoliv byl snímek přijat s nadšením, nominaci na Oscara nezískal. „Bylo by skvělé být nominován. Ale nejsem rozrušený nebo zklamaný. Je to byznys a my jsme se tomu nechtěli podřizovat. Jsem rád, že se nám podařilo natočit nezávislý film,“ říká Redford.

Ústředním tématem letošního ročníku jsou smrt a lidskost. Například Zach Braff, který se proslavil jako mladý doktor v seriál Scrubs, natočil na toto téma komedii Wish I Was Here a strhl na svůj film pozornost, když na něj peníze získal přes internetový projekt Kickstarter. Ve filmu se objeví i další slavný seriálový komik Jim Parsons.

Pozornost budí také uvedení očekávaného projektu Boyhood režiséra Richarda Linklatera, který na Sundance vloni premiérově představil třetí pokračování své milostné romance s Ethanem Hawkem a Julie Delpy Před půlnocí. Linklater film natáčel přes deset let.

Festival Sundance letos uvede přes 120 celovečerních filmů z celého světa; na seznam filmů se můžete podívat na stránkách festivalu.