Fair Play odhaluje neférové praktiky totalitního režimu

Praha – Distribuční společnost Falcon představila novinářům film režisérky a scenáristky v jedné osobě Andrey Sedláčkové Fair Play. Snímek, který vznikl v česko-slovensko-německé koprodukci a jehož koproducentem je i Česká televize, pojednává o problematice státem řízeného dopingu mezi sportovci v 80. letech v bývalém Československu. Motivaci k napsání scénáře na ožehavé téma, které dosud nebylo v českém filmu reflektováno, našla Sedláčková v tisku, kde byla zmínka o materiálech, jež dokumentují praktiky vládnoucí ve Středisku vrcholového sportu.

Fair Play vypráví o státem řízeném dopingu (zdroj: ČT24)

„Dostal se ke mně případ jedné vrcholové atletky, které údajně její trenér bez jejího vědomí píchal anabolické steroidy s romantickým názvem Stromba. Tvrdil, že jde o obyčejné vitaminy. To pro mě byla zásadní inspirující informace,“ potvrdila scenáristka motivaci před novináři. Postupně se setkala s několika aktéry dopingu, ať už to byli sportovci, trenéři nebo lékaři, všem však musela slíbit, že zůstanou v anonymitě.

Sedláčková zasadila příběh mladé sportovkyně, která je nucena brát anabolika, aniž by o tom byla řádně informována, do reálií typických pro 80. léta. Matka v podání Ani Geislerové je kvůli emigraci svého manžela a trvajícím kontaktům s chartisty sledována StB a nucena ke spolupráci. Ona i její dcera musí tedy řešit širší spektrum problémů a následně pak zaujmout rozhodující postoj k celému totalitnímu systému.

Hlavní představitelky vrcholových běžkyň, herečka maďarského původu Judit Bárdosová a Eva Josefíková, musely projít náročným konkurzem i přípravou. Podle slov Bárdosové, která se rovněž rozhodla pro studium historických okolností, to byla neutěšená doba a pro ni samotnou bylo kruté zjištění, do jakých strašných situací byli lidé režimem uvrženi. Snímek s rozpočtem 36 milionů korun uvede společnost Falcon do tuzemských kin 6. března.