Putin, Žito a Thomas Mann. A jistě přijde i kouzelník

Praha - Pokud se zlu nepostavíme včas, tak se nám jednou postaví s obrovskou přesilou, varoval německý spisovatel Thomas Mann v roce 1930 v novele Mário a kouzelník. Varování a téma nadčasové, vzhledem k současnému dění na Východě navíc veskrze aktuální, domnívají se tvůrci, kteří stojí za nejnovější divadelní adaptací příběhu. Boj se zlem a manipulací svádí od 22. března v pražské La Fabrice. Manipulačně kouzlí Zuzana Bydžovská.

Mário a kouzelník v La Fabrice (zdroj: ČT24)

Peter Serge Butko, režisér a autor dramatizace, o Máriovi a kouzelníkovi: „Něco se kolem nás celý čas pomalu blíží, ale my to nevnímáme, protože to pořád nenabírá kontury nebezpečnosti, tak se vůči tomu nevyhraňujeme. Je to prostě hra o světě, v kterém žijeme a který nedokážeme vnímat jako nebezpečný, dokud se nebezpečným skutečně nestane.“

Novelu Mário a kouzelník napsal Thomas Mann jako obraz nastupujícího fašismu. Režisér a autor dramatizace Peter Serge Butko ale zbavil příběh dobových souvislostí a posunul ho do bezčasí, aby zdůraznil nadčasovost tématu - manipulace. Při přípravě inscenace měl na mysli filmovou adaptaci z roku 1976 s Jurajem Kukukrou v roli kouzelníka. A také Daniela Landu, přesněji jeho alter ego Kouzelníka Žita 44, do něhož se hudebník převtělil na předloňském předávání Slavíků.

„Je to také práce s publikem a s davem, kterou zvládal bravurně,“ vysvětlil Butko. „Ale neuběhly ani dva měsíce a začaly se dít věci, které linku kolem Kouzelníka Žita vymazaly. Najednou jsem to, co mi přišlo jako sranda, začal velice cítit kolem sebe - jako realitu, která nás obklopuje.“

Stejně téma vnímá i Patrik Děrgel (mimochodem Talent roku 2013 dle Cen Alfréda Radoka), představitel Mária, mladíka, jehož kouzelník v Mannově povídce exemplárně před publikem zesměšní a on poté svého manipulátora zastřelí. "Pro mě je to jednoznačně o síle slova, o manipulaci davu, to je aktuální pořád. Stačí, když si člověk zapne ČT24 a kouká na Poslaneckou sněmovnu anebo na to, co se teď děje na Krymu. Třeba teď projev Putina, to, co předvedl, je úplně téma téhle hry," upozorňuje.

Kouzelníkem je v divadelní adaptaci žena - Zuzana Bydžovská. "Jedno z našich témat je vyloučení člověka ze společnosti a to, co se s ním stane poté. To je samo o sobě nadčasová záležitost,” uvedla k inscenaci. 

Ta propojuje činohru s animovaným filmem Michaely Pavlátové a hraným filmovými pasážemi Jana Truhláře. Multimediální představení má v La Fabrice premiéru 22. března, nejbližší nevyprodaná repríza je na programu následující středu.