This is Šašek. Ilustroval půlku světa - kromě rodné Prahy

Praha - Miroslav Šašek procestoval ve svých knihách dvě desítky míst po celém světě. Mezi jeho obrazovými průvodci ale chybí Praha, město, kde se v roce 1916 narodil. Ještě před únorem 48 odešel do Francie, a tak byly jeho ilustrace mnohem známější ve světě než u nás. První české překlady jeho knih vyšly v loňském roce. A poprvé podrobněji tvorbu Miroslava Šaška představuje výstava, která začíná 22. dubna v pražské Galerii Smečky.

Vystudovaný architekt a malíř ilustroval ve třicátých a čtyřicátých letech monoho dětských knih, například Hiršalovu Červenou karkulku, Sedm Mamlasů Eduarda Petišky a vlastní pohádku Benjamin a tisíc mořských ďasů kapitána Barnabáše. Ilustracemi doprovodil i některé tituly pro dospělé, třeba jedno z vydání Haškova Švejka nebo Chevallierových Zvonokos.

V roce 1947 odešel studovat do Paříže a po komunistickém převratu v Československu ve Francii už zůstal. Pracoval zde jako grafik a architekt, několik let působil v Rádiu Svobodná Evropa. Prvního turistického průvodce pro děti rozkreslil už těsně po emigraci, vrátil se k němu ale až téměř o deset let později. This is Paris se Šaškovými ilustracemi i textem vychází poprvé v roce 1958 a brzo následují další.

I když původně byly kromě Paříže naplánovány jen Londýn a Řím, počet obrázkových alb This is… o městech a zemích se zastavil na čísle osmnáct. Zachytil v nich třeba i středisko NASA nebo továrnu na autíčka Matchbox. Poslední díl o historické Británii vyšel v roce 1974, šest let před Šaškovou smrtí. 

Nestačil uskutečnit plány na knihy o Bombaji, Riu de Janeiru nebo Vídni. Knihy, které vytvořil, ale vycházejí dodnes, podle čtyř (New York, Izrael, Benátky, Irsko) byly natočeny filmy. A průvodce po Londýně a New Yorku ocenil New York Times jako nejlepší ilustrované knihy.

Na první velké výstavě představující Šaškovu tvorbu se návštěvníci budou moci seznámit zejména s jeho ilustracemi ze série knih This is… a obrazy, které s jeho knihami úzce souvisí. K vidění budou také jeho první práce z období před emigrací. Zároveň vychází první česká monografie Miroslava Šaška a další dvě jeho knihy v českém překladu - o Římě a Austrálii. Loni nakladatelství Baobab vydalo vůbec poprvé v českém překladu průvodce Paříží a Londýnem.

Výstava v Galerii Smečky je přístupná do 28. června. Spojena je také se středečními výtvarnými dílnami, které vedou čeští ilustrátoři.