Primabalerína Klimentová povede Masterclasses a chce šéfovat souboru

Praha - Primabalerína Daria Klimentová plánuje pokračovat v pražských Masterclasses, případně je rozšířit do dalších měst. Dále prozradila, že by se ráda stala šéfkou některého baletního souboru. Přední sólistka v únoru oznámila, že s vystupováním končí. Poslední představení s Anglickým národním baletem odtančí 22. června. S českými diváky se rozloučí 15. května ve Státní opeře. Vyprodané představení zaznamená Česká televize.

„Cítím, že je vhodná chvíle s tancem skončit. Nic se nedá dělat věčně,“ říká prostě Klimentová. O to více chce pomáhat všem talentovaným tanečníkům tak, jak to dělala po celou svou kariéru. Její pražské Masterclasses, hodiny vedené špičkovými světovými tanečníky, jsou oblíbené zejména u zahraničních studentů. „Máme sály vždy přeplněné. Ano, plánuji další města, jako je Tokio. Tento rok je náš dvanáctý. Moc mě vždy těší, když se k nám studenti vracejí. Vystudovala jsem pedagogickou školu, tak určitě budu předávat své zkušenosti další generaci tanečníků,“ těší se na další práci. Také se chce věnovat fotografii.

Podívejte se na filmy Po světě na špičkách a Život v tanci:

Letní lekce se konají ve zkušebnách Baletu Národního divadla. Šéf souboru Petr Zuska v této sezoně shodou okolností rovněž oznámil, že skončí s aktivní taneční kariérou. Zuska je také choreograf a jeho práce má Balet ND na repertoáru. „Viděla jsem tam spoustu baletů, ale bohužel stále se to nerovná světové úrovni. Díky Petrovi se spousta věcí zlepšila, ale je tam stále co zlepšovat,“ myslí si Klimentová o přední české baletní scéně.

Rozloučení ve Státní opeře

Posledním vystoupením Klimentové bude balet Romeo a Julie, kde na konci června zatančí se svým baletním partnerem Vadimem Muntagirovem. Ten ohlásil přechod z Anglického národního baletu do Královského baletu. „Odchod jsme naplánovali společně,“ uvedla Klimentová. S českými diváky se rozloučí 15. května ve Státní opeře, kde vystoupí po boku Muntagirova (více zde). Vyprodané představení zaznamená Česká televize.

Baletka, která si vyzkoušela i práci modelky, se narodila roku 1971 v Praze. V současnosti se svou rodinou (manžel Ian pracuje v souboru jako designér osvětlení) žije v Londýně. Do rodného města se však pravidelně vrací, již několik let zde pořádá právě Mezinárodní mistrovské kurzy. Jako primabalerína londýnské scény Klimentová tančila veškerý klasický repertoár, nazkoušela přes 30 postav. Objevila se v dvojroli Odetty/Odilie (Labutí jezero), byla Julií (Romeo a Julie), Giselle, Popelkou, Kitri (Don Quijote), Aurorou (Spící krasavice) nebo Marií (Louskáček). Byla zařazena mezi padesát nejslavnějších lidí Velké Británie (podle People of Today), získala nespočet ocenění a poct za svou práci.