Petr Gabriel Ostravu nevyprodal, ale ani nezklamal

Ostrava – Legendární anglický hudebník Peter Gabriel předvedl 13. května v ostravské ČEZ Aréně to, co slíbil. Se svým doprovodem zahrál největší hity své kariéry včetně celého alba So v dokonale provedené show, která mnohé nadchla. Vyprodané haly se ale nedočkal. Zatímco na hokej, skupiny Kryštof nebo Kabát se ani v největším ostravském hledišti lístků nedostává, hudební hvězda světového formátu musela spolknout, že téměř třetina míst zůstala prázdných.

Diváky uvítal sám Gabriel několika českými větami, které se naučil a četl je z papírku. Pak pozval na pódium dvě švédské umělkyně – violoncellistku Linneu Olssonovou a zpěvačku Jennie Abrahamsonovou, které zahrály několik písní.

Program vystoupení Gabriela a jeho skupiny, se kterou před pětadvaceti lety nahrál stěžejní album své kariéry, byl detailně připravený, a to včetně českých titulků. V první části usedl za velké křídlo, hrál a zpíval, přičemž doprovod kapely měl akustickou podobu a byl laděný do world music. Hlavní blok byl elektronický a vyladěný experimentálně, dezertem bylo kompletní album So, třešničkou na závěr a přídavkem pak emotivní skladba Biko pojednávající o politickém vůdci jménem Steve Biko – bojovníkovi proti jihoafrickému rasistickému režimu, kterého policisté v sedmdesátých letech ubili v cele k smrti.

Diváci, kteří Gabrielovi v Ostravě aplaudovali, byli všech věkových kategorií. Třiapadesátiletý jazzový pianista a skladatel Boris Urbánek, mimo jiné autor muzikálu Mrazík nebo Romeo a Julie, viděl Gabriela naživo poprvé. „Jeho desky mám od samého přehrávání skoro průhledné, jeho písničky znám nazpaměť, viděl jsem i různé záznamy, ale zažít to přímo, slyšet ten zvuk, vnímat tu atmosféru, toho umělce, jak se chová, to je nenahraditelné,“ líčil nadšeně.

Koncert prý předčil jeho očekávání. „Byla to nádherně vymyšlená multimediální show, od scény, vizualizace, kamer, světel. Hudební výkony byly skvělé,“ uvedl. Ocenil, že Gabriel zpíval všechny písničky v originální tónině, tak jako kdysi. „U tohoto tenorového rozsahu to není vzhledem k jeho věku úplně obvyklé. Je to pořád ten Peter Gabriel jako zamlada,“ domnívá se. Obdivoval i jeho skromné vystupování: „Taková legenda, ale choval se skromně, velmi přirozeně, člověk měl pocit, že by mohl být jeho kamarádem.“

Pro některé náročnější diváky bylo vystoupení až příliš dobře nacvičené, bez možnosti improvizace nebo překvapení. „Gabriel i všichni kolem něho byli výborní, ale ve skutečnosti mne více bavily ty dvě holky ze Švédska, které koncert zahajovaly,“ řekl například student a amatérský hudebník Martin Michálek.

Nyní čtyřiašedesátiletý Peter Gabriel se poprvé proslavil jako zpěvák a flétnista skupiny Genesis, kterou založil s přáteli ze školy v roce 1967. V roce 1975 zahájil sólovou kariéru, natočil sedm studiových alb, několik koncertních výběrů, spolupracoval s řadou výjimečných umělců jako například Kate Bush nebo Lori Anderson. Získal mnoho prestižních cen a stál také u zrodu globálního festivalu WOMAD. Od konce devadesátých let začal být aktivní i jako ochránce lidských práv.