České pohádky a znetvořené chobotnice. Návrat Klary Kristalové

Praha - Výtvarnice českého původu Klara Kristalova poprvé vystavuje v Praze. V žižkovské galerii Hunt Kastner představila pod názvem Where I Come From and Where I Will Be (Odkud pocházím a kde budu) své keramické objekty.

Klara Kristalova se narodila v roce 1967 v Praze. O rok později se s rodinou stěhovala do Švédska, kde dodnes žije a pracuje v Norrtälje. Její umění si již získalo mezinárodní pozornost a před Prahou ji zastupovaly prestižní galerie v Paříži, v New Yorku nebo v  Londýně. Nyní vystavuje v žižkovské galerii Hunt Kastner.

Vystudovala sice malbu na Královské akademii výtvarných umění ve Stockholmu, ale bližší je jí sochařina. Coby hlavní materiál si zvolila mnohými umělci opovrhovanou keramiku a rozhodla se ji povýšit na opravdové umění. „A proto jsem měla keramiku ráda, protože jsem si vytvořila svůj vlastní svět, ve kterém jsem byla úplně svobodná,“ říká. 

Staré ornamenty

Opakující se figurou je mladá žena na hranici mezi dětstvím a dospělostí. Plastiky vyprávějí příběhy o mezilidských vztazích, o náročném dospívání nebo o snových proměnách do zvířecích nebo rostlinných hybridů. „Jeden kousek se jmenuje Andělé. Připomíná jakýsi ornament. Když myslím na Prahu, vybavují se mi právě nejrůznější staré ornamenty. Něco v tomto duchu by to mělo znamenat, i když tyto chobotnice jsou navíc znetvořené. A zároveň je v nich částečně něco ze ženské sexuality,“ popisuje své dílo.

Odkud pochází Klara Kristalova (zdroj: ČT24)

Její keramické sochy mají výrazný osobní styl, zároveň se vztahují ke společným mýtům a pohádkám. Nechybí zde ani černý humor. „Pořád si myslím, že mám Česko v kostech. To víte, vyrůstala jsem na českých pohádkách, takových českých pocitech. A měli jsme doma hodně českých knih,“ připomíná Kristalová svůj český původ.

Klara Kristalová v galerii Hunt Kastner (Bořivojova 85, Praha) vystřídala expozici Evy Kotátkové a Denisy Lehocké. Podívejte se na stránky galerie.

Vydáno pod