Výstava Analog představuje sto autorů, kteří pracují rukama

Slezské Rudoltice – Sto autorů různého věku, vzdělání i uměleckého zaměření je zastoupeno na výstavě na zámku Slezské Rudoltice na Osoblažsku. Mezinárodní výstava nazvaná Analog ladí s omšelou krásou čtyřkřídlého barokního zámku v tomto zapomenutém koutu Česka. Připravilo ji sdružení Photo NoPhoto a hlavním tématem je návrat k analogové fotografii.

Výstava Analog se vrací ke klasické analogové fotografii (zdroj: ČT24)

Na výstavě nejsou jen fotografie, ale také obrazy, kresby, sochy nebo šperky. „Analog totiž chápeme také jako poctivé řemeslo, které zahrnuje nejen fotografii, ale také malbu, grafiku, sochařství, šperkařství – prostě rukodělnou dovednost,“ vysvětlovala Alexandra Bočková ze sdružení Photo NoPhoto.

Mezi vystavujícími jsou renomovaní fotografové jako Dita Pepe nebo Jan Pohribný, výtvarnice Ivana Štenclová, televizní dokumentaristka Klára Řezníčková, ale také začínající umělci a studenti uměleckých oborů Ostravské univerzity a opavského Institutu tvůrčí fotografie. Prostor dostaly také děti ze základních a středních škol v Jeseníku a Městě Albrechticích. Propojení různých světů je jedním z hlavních cílů této zámecké výstavy. „Bohatost společnosti dělají i malé věci. Dávat prostor i menším aktivitám je velmi důležité,“ je přesvědčená Bočková.

Jednou z vystavujících je čerstvá absolventka oboru fotografie na Fakultě umění Ostravské univerzity Lucie Kuklošová. Do Slezských Rudoltic přivezla snímky ze své absolventské práce. „Snažila jsem se minimalizovat i počítačové úpravy,“ uvedla autorka, která se nebrání klasickému způsobu zpracování fotografie.

Zámek Slezské Rudoltice byl už v první polovině 18. století centrem společenského života, zněla tam hudba, hrálo se tam divadlo, takže zámku se dokonce říkalo „slezské Versailles“. Temné období zažil za 2. světové války, kdy tam byla umístěna část nacistického ministerstva propagandy Josepha Goebbelse. Od roku 2004 se o objekt stará obec, která ho otevřela návštěvníkům. Historické prostory propůjčuje i současnému umění. Aktuálně je tam vedle Analogu také výstava obrazů Jakuba Holého a Zdeňka Chroboczka. Analog je třetí v řadě velkých letních výstav pořádaných sdružením Photo No Photo.