Filmový příběh Jimiho Hendrixe se musí obejít bez jeho hudby

Londýn – Téměř po roce od premiéry na Torontském filmovém festivalu vstoupí v srpnu do britských kin očekávaný snímek All Is By My Side vyprávějící příběh kytarové legendy Jimiho Hendrixe. Hlavní roli ztvární André 3000 z hiphopových OutKast.

Jimiho Hendrixe hraje André 3000 (zdroj: ČT24)

Vznik snímku v režii Johna Ridleyho, autora scénáře k oscarovému trháku 12 let v řetězech, však provází řada problémů. Přes roky pokusů se autorům snímku nepodařilo dohodnout s majiteli autorských práv. Všechny písně, které skutečně zní jako ty Hendrixovy, napsala autorská dvojice Danny Bramson a Waddy Wachtel.

Bývalá Hendrixova přítelkyně si navíc vymohla výrazné zásahy ve střižně, protože film prý nepřijatelně zkresluje realitu. Snímek se odehrává v letech 1966 a 1967, těsně před vydáním přelomového debutu Are You Experienced. Fenomenálního muzikanta si zahrál André 3000 z hiphopových OutKast. Jeho lásku Kathy Etchinghamovou představuje Hayley Atwellová. Snímek All Is By My Side přijde do kin v srpnu letošního roku.

Jimi Hendrix se narodil 27. listopadu 1942 v americkém Seattlu. Kariéru zahájil v doprovodných kapelách amerických rokenrolových hvězd, jakými byli Little Richard či B. B. King. Od roku 1966 vystupoval buď samostatně, nebo se skupinou Jimi Hendrix Experience. Nejprve se prosadil v Evropě, přesněji řečeno v Británii, kam odjel v roce 1966.

O rok později jej na doporučení Paula McCartneyho pozvali organizátoři hudebního festivalu v Monterey, na kterém si Hendrix podmanil i americké publikum. V roce 1969 se stal hlavní hvězdou Woodstocku, který uzavřel americkou hymnou, znetvořenou na protest proti válce ve Vietnamu. Hned první album Are You Experienced z roku 1967 i dvojalbum Electric Ladyland (1968) jsou dodnes řazena mezi nejlepší v rockové historii.

Král elektrické kytary, jehož hudební časopis Rolling Stone vyhlásil nejlepším kytaristou historie, zemřel ve věku pouhých 27 let. V polovině září 1970 byl v Londýně nalezen mrtev, podle lékaře se udusil po požití velkého množství alkoholu a prášků na spaní.